Predsednikova lična kampanja protivna zakonu 1Foto: FoNet/Marija Đoković (arhivska)

Kampanja „Budućnost Srbije“ koju je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i koja će startovati već sutra (četvrtak) obilaskom Trgovišta, Bujanovca i Preševa predstavlja svojevrsni odgovor vladajuće većine opozicionim protestima, slažu se sagovornici Danasa.

foto: Lider SNS sa pristalicama: Arhivska fotografija

– Međutim, dok pojedini naši sagovornici tvrde da će osim lične Vučićeve promocije ova kampanja imati i sve elemente predizborne kampanje i kontramitinga, dotle oni koji podržavaju aktuelnu vlast objašnjavaju da ovde nije reč o kontramitingu čak ni u metaforičkom smislu.

Boban Stojanović, politički analitičar, smatra da se Vučićeva kampanja može najbolje okarakterisati kao funkcionerska pretkampanja ukoliko se raspišu izbori. „Ona ima i elemente kontramitinga, jer će verovatno svuda dovoditi veliki broj ljudi. Vučić će koristiti poziciju predsednika i u stvari voditi klasičnu kampanju mimo svih formalnih okvira i zakona. Da li će ovo biti uvod u formalnu izbornu kampanju, ili će predstavljati pretkampanju ostaje da se vidi, ali jeste svakako predsednikova lična kampanja. U oba slučaja su one protivne zakonima i moramo da vidimo kako će mediji i nadležne institucije, Agencija za borbu protiv korupcije koja nadgleda funkcionere, političke aktivnosti i kampanje, reagovati i kako će tumačiti tu kampanju. To što će on predstavljati rezultate govori još jednom o potpuno okupiranim institucijama i totalnoj vladavini jedne osobe bez obzira na ustavni položaj“, kaže Stojanović.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, međutim smatra da predsednik Srbije najnovijom kampanjom u kojoj će obići veliki broj gradova Srbije zapravo ne krši Ustav i zakone. On kaže da osim što je Vučić predsednik najveće vladajuće stranke on je istovremeno i predsednik republike i ima pravo da se angažuje naročito ako se zna da njegov lični rejting nosi SNS i vladajući blok. „To nije u suprotnosti sa Ustavom, jer Ustav to predviđa. Kada je Tadić imao pred ustavnim sudom tu dilemu, Ustavni sud je zauzeo stav da Tadić nije u sukobu interesa kao istovremeni predsednik Demokratske stranke i predsednik države. Uostalom partije su te koje su nosilac političkog procesa, a Vučić kao lider vladajuće partije je i temeljni činilac u samoj vladi iako nije njen deo“, kaže Anđelković.

On dodaje da kampanja „Budućnost Srbije“ jeste jedna vrsta odgovora opoziciji, jer opozicija tvrdi da vlast gubi podršku i da istraživanja nisu adekvatna. Vladajući blok, navodi sagovornik Danasa, sada želi da demonstrira istinitost istraživanja tako što će se građani još u većem broju okupljati, znatno većem nego što to opozicija uspeva da okupi.

Još jedan politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da ta Vučićeva kampanja jeste neka vrsta odgovora opoziciji koja protestuje već treći mesec, ali da u svemu tome nema elemenata kontramitinga, čak ni u metaforičkom smislu. Ta kampanja, prema njegovim rečima, umnogome podseća na onu Đinđićevu akciju „Srbija na pravom putu“ iz 2002. godine kada je tadašnji premijer obilazio Srbiju sa ministrima, govoreći o rezultatima reformi.

Sličnosti između „Srbije na pravom putu“ i „Budućnost Srbije“ vidi i Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, ali ona napominje da ova Vučićeva akcija jeste demonstracija razaranja institucija.

„Ta najava špartanja po Srbiji jeste kombinacija kontramitinga i predizborne kampanje. U Srbiji su protesti u pedesetak gradova i opština, pa jedino imitacijom Đinđićeve akcije „Srbija na pravom putu“, AV može nekako da parira. On kao predsednik svih građana nikako ne bi smeo da predstavlja uspehe Vlade. Najava da predsednicu vlade „vodi sa sobom“ stavlja Brnabićevu u poziciju prikolice, i ona, da ima časti i da do institucije svoje funkcije drži, ne bi na ovu ulogu statiste u vlastitoj Vladi pristala. To društvo će jednog dana neko izučavati kao flagrantne primere svesnog i namernog kršenja svih demokratskih institucija. A EU i OEBS samo neka i dalje ćute! I njihovi aplauzi i ćutnja će biti po zlu pominjani“, ističe Rašković Ivić.

NJen opozicioni kolega Boško Obradović, lider Dveri, ocenjuje da je je kampanja „Budućnost Srbije“ najbolji dokaz da Vlada ne vlada Srbijom već predsednik, koji je i premijer i ministar u svim ministarstvima. Ana Brnabić je, prema njegovim rečima, samo sekretar Vučićeve Vlade, a ministri državni sekretari. „Vučić je uvek u kampanji i on ne zna ništa drugo da radi sem da se bavi političkim marketingom“, ističe Obradović.

Niko osim, Dubravke Filipovske, poslanice SNS, najnoviju kampanju vladajuće većine i predsednika države nije želeo da komentariše za naš list. Ignorisana su naša pitanja da li kontramitinzi predsednika vode u novu podelu zemlje, da li će predsednik obići upravo one gradove u kojima opozicija protestuje i da je njegova kampanja uvod u predizbornu kampanju.

„Nije reč o kampanji, već je u pitanju deo redovnih aktivnosti predsednika države i premijerke Ane Brnabić. O kampanji možemo da govorimo kada se raspišu izbori, kao što to nije ni kontramiting jer ga ne zakazuju dve suprotstavljene strane u isto vreme i na istom mestu. Razgovor sa građanima o tome šta je do sada urađeno kao i koji su njihovi problemi koje treba rešavati u interesu su građana i dobro je što predsednik i vlada ne beže od njih, već su u neposrednom kontaktu sa njima i idu u susret njihovom rešavanju“, kategorična je Filipovska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari