Najnovije vesti
Vesti Politika
SUBNOR TRIFUNOVIĆU "Ne prizivajte Ljotića, Nedića, Dražu i ostale osuđene izdajnike srpskog naroda"

SUBNOR TRIFUNOVIĆU "Ne prizivajte Ljotića, Nedića, Dražu i ostale osuđene izdajnike srpskog naroda"

Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Srbije (SUBNOR) reagovalo je i osudilo izjavu Sergeja Trifunovića da je "i levičaru i desničaru je stalo da ima pruge, puteve, pravosuđe koje funkcionišše, prosvetu koja funkcionišše. A sada, da li kući držži sliku Dražže Mihajlovića, Dimitrija Ljotića ili Broza ili, ne znam, Koče Popovića, to je potpuno nebitna stvar."

Sergej Trifunovic Foto: Petar Marković / RAS Srbija
Sergej Trifunovic

- Ne prizivajte Ljotića, Nedića, Dražu i ostale osuđene izdajnike srpskog naroda. Ne udarajte na Srbiju, jer je ona uvek znala da se odbrani od rušitelja i mrzitelja - poručuju iz Okružnog odbora SUBNOR-a Srbije za Šumadiju i Gradskog odbora Kragujevca.

Oni izražavaju oštri protest protiv Trifunovićeve izjave, te kažu da je svojim rečima i postupcima veoma uzbudio javnost, a samog predsednika Pokreta slobodnih građana (PSG) nazivaju "novopečenim navodnim političarem".

- Ako neko priziva aveti zla prošlosti Dimitrija Ljotića, predsednika fašističkog "Zbora", čiji su pripadnici zdušno sa nemačkim fašistima učestovoali u streljanju antifašista, rodoljuba i patriota i solunskih ratnika u Bagremaru 20. oktobra 1941. godine, đaka u Šumaricama, prkosnog profesora i narodnog heroja Miloja Pavlovića; zatim Draže Mihailovića i njegovih "crnih trojki" koje su počinile nečuvena zverstva širom Šumadije; pa pokušavaju da uz njihov skup stave proslavljene heroje i komandante poput Koče Popovića, kao što to čini Sergej Trifunović, predsednik nekakvog PSG, glumac koji je u kragujevačkim Šumaricama učestvovao u izvođenju poeme "Veliki školski čas" - navodi se u saopštenju SUBNOR-a.

Protiv Trifunovićeve izjave pobunila se i Jevrejska opština Beograd (JOB), koja je u svom saopštenju zaključila da je "opasan presedan 'normalizacija' nacista i njihovih saradnika, a jošš opasnija uravnilovka koju (Trifunović) pokuššava, to gnusno stavljanje u isti košš onih koji su se borili protiv fašizma i onih koji su pomagali okupatoru u pravljenju Srbije „Judenfrei držžavom".

Bonus video: