13. februar  2019. 12.05  →  12.46 | Izvor: Tanjug

Osuđen zbog pokliča "Tuđman je zločinac", uprkos zabrani ponovio "delo"

ZAGREB -

Aktivista Zoran Erceg, koji je danas uslovno osuđen na 15 dana zatvora zbog toga što je na ceremoniji otkrivanja spomenika Franji Tuđamanu uzvikivao da je on ratni zločinac, ponovo je danas otišao do spomenika uprkos sudskoj zabrani nakon presude.

Uz uslovnu zatvorsku kaznu koju neće služiti ako za godinu dana ne ponovi nedelo Erceg prema presudi treba da plati i 500 kuna sudskih troškova i godinu dana ne sme da prilazi Tuđmanovom spomeniku.

On je, međutim, oko 11 sati ponovo došao do spomenika Tuđmanu, prenosi Hina.

"Sramotno je da se spomenik diže ratnom zločincu koji je unazadio Hrvatsku. Franjo Tuđman je ratni zločinac", rekao je Erceg ispred spomenika Tudmanu, prenosi Index.hr.

tudjman, spomenik, zagreb

On je dodao da će nastaviti da govori o ratnim zločinima "ne kako bi naštetio hrvatskoj vojsci nego kako bi je očistio od kukolja".

U tom trenutku je došla policija, piše ovaj portal, dodajući da je policija legitimisala i novinare.

Incident zbog kojeg je osuđen dogodio se 10. decembra prošle godine kada je celi državni vrh prisustvovao otvaranju Tuđmanovog spomenika, a Erceg je uzviknuo da je prvi hrvatski predsednik upropastio Hrvatsku te da je ratni zločinac.

U izjavi novinarima nakon presude, Erceg je rekao da nema kazne koja će ga odvratiti da na javnom mestu ponovi svoje reči.

Njegova advokatica Lina Budak rekla je da sudija nije imao hrabrosti da obrazloži svoju odluku i dodala da je Erceg kažnjen zbog verbalnog delikta zato što je rekao nešto što se vlasti čini da nije smeo reći.

NVO:Presuda Ercegu je kršenje ljudskih prava i sloboda

Nevladine organizacije okupljene u Kući ljudskih prava Zagreba izrazile su danas zabrinutost zbog današnje presude izrečene Zoranu Ercegu, koji je tokom podizanja spomenika Franji Tuđmanu izjavio da je bivši hrvatski predsednik zločinac, čime je, kako se navodi, prekršio javni red i mir i izazvao "opšte zgražanje".

NVO Documenta - centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mirovne studije i Građanski odbor za ljudska prava smatraju da je presudom Ercegu prekršena Evropska konencija o zaštiti ljudskih prava koja štiti pravo na slobodu izražavanja i okupljanja građana i građanski uključujući i izražavanje kritičkih stavova koji su suprotni aktuelnoj političi ili dominantnom društvenom uverenju.

"Slobodno izražavanje kritičkog mišljenja na protestu koji se održava na mestu okupljanja najviših nosilaca državnih funkcija osnovna je norma slobodnog i pluralističkog društva. Evropski sud za ljudska prava još je 70-tih godina utvrdio standard zaštite prava na slobodu izražavanja u demokratskom društvu kojim se takođe štiti pravo na izražavanje ideja ili stavova koji se mogu smatrati 'uvredljivim, šokantnim ili uznemirujućim za državu ili bilo koji dio pučanstva", navodi se u saopštenju.

Zbog toga, navodi se, organizacije za ljudska prava smatraju da se ovom presudom ugrožavaju sami temelji demokratskog društva.

Osim direktnih negativnih posledica po ljudska prava Ercega, ova nepravosnažna presuda i postupanje policije predstavljaju ozbiljno sistematsko ugrožavanje prava građana i građanki na slobodu okupljanja i izražavanja u RH.

"Nadamo se da će drugostepeni sud postupiti u skladu s obavezama koje proizlaze iz Evropske konvencije i u žalbenom postupku direktno primeniti pozitivnu praksu Evropskog suda i time osigurati zagarantovana osnovna ljudska prava i slobode", navodi se u saopštenju.

Srodne vesti