Stoltenberg: KBS ne mogu bez dozvole KFOR-a na sever Kosova 1Foto: EPA-EFE/STRINGER

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je ponovio da Kosovske bezbednosne snage (KBS) ne mogu da pređu na severni deo Kosova bez saglasnosti pripadnika NATO-a na terenu, istakavši kako se radi o međunarodnoj obavezi kosovskih vlasti.

„Mi imamo Briselski sporazum od 2013. godine koji jasno kaže da KBS ne može da ide na sever bez saglasnosti komandanta KFOR-a. Mi očekujemo da je ovaj sporazum i dalje validan“, izjavio je generalni sekretar Alijanse.

On je objasnio da je iste navode preneo i premijeru Kosova Ramušu Haradinaju te da očekuje da svi ispoštuju sporazum.

Danas počinje dvodnevni sastanak ministara odbrane zemalja NATO-a na kojem će se raspravljati i o odnosima NATO-a prema KBS-u u svetlu odluke Skupštine Kosova da ove snage transformiše u Vojsku Kosova, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prvi čovek Alijanse je ponovio da preispitivanje odnosa sa KBS-om neće uticati na operaciju KFOR-a.

„NATO će ostati na Kosovu sa KFOR-om zato što je mandat KFOR-a zasnovan na rezoluciji 1244. Prisutnost KFOR-a je važno zbog stabilnosti u regionu“, naglasio je Stoltenberg.

„Ono što mi preispitujemo su naše aktivnosti van Misije KFOR-a. Imamo projekte sa KBS-om i mi ćemo analizirati stepen angažovanja zasnivajući se na činjenici da su mnogi saveznici mišljenja da je odluka o KBS-u donesena u pogrešnom trenutku“, dodao je Jens Stoltenberg.

Pitanje KBS-a će biti na dnevnom redu u četvrtak. Očekuje da ministri raspravljaju oko ovog pitanja i nije planirano do dođe do konkretnih odluka na ovom ministarskom sastanku.

Ministri odbrane NATO-a ovaj put imaju još jednu stolicu za formalnim stolom, budući da po prvi put učestvuje i njihova makedonska koleginica, ministarka odbrane Radmila Šekerinska.

Njeno učešće na sastanku je u svojstvu „zvanice“.

Od potpisivanja pristupnog protokola u NATO-u, makedonski predstavnici će kao „zvanice“ učestvovati na svakom sastanku u Alijansi, na svim nivoima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari