Vesti

0

Tači: Nema lidera koji može da dovede u pitanje prijateljstvo sa Amerikom

Autor: JU

Izvor: Beta

Tači: Nema lidera koji može da dovede u pitanje prijateljstvo sa Amerikom

Izvor: Foto: prtscr ytb

 

"Prijatelj možeš biti kada poštuješ savete", rekao je Tači odgovarajući na pitanje novinara RTK o stavu premijera Kosova Ramuša Haradinaja o zadržavanju takse na proizvode iz Srbije i BiH.

Poručio je da nema lidera na Kosovu koji može da dovede u pitanje prijateljstvo sa Amerikom ističući da su vlasti podeljene i da vlada treba da usvaja strateške odluke u vezi sa evroatlanskom perspektivom Kosova.

"Kao predsednik zemlje pozivam da se razmotre sve mogućnosti za suspenziju takse, kako bi se ojačalo strateško partnerstvo sa SAD. Oni koji misle da ignorišu te savete SAD greše, treba ih vrlo ozbiljno uzeti. Niko ne može da bude iznad strateškog interesa Kosova", kazao je Tači.

Kosovski predsednik je rekao da "zarad štete (koja se nanosi) Srbiji ne smemo da dovedemo u pitanje odnose sa SAD".

Suprotstavljajući se zapadu Kosovo će ostati izolovano, kazao je Tači i dodao da ukoliko se ne ukine taksa onda se prema Kosovu mogu preduzeti mere

"Nastavak ovakvog stanja neće doneti dobro Kosovu i institucijama zemlje. Prema Kosovu mogu biti preduzete mere od strane naših saveznika. Od EU neće biti liberalizacije viza i može biti uznemiravajućih mera prema građanima i državi. Ja radim da se takvo stanje prevaziđe", kazao je Tači u intervjuu za javni servis RTK.

 

Sa Vučićem sam se sreo nekoliko puta i na sastancima koji nisu bili javni

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da se sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem susreo nekoliko puta na sastancima koji nisu bili javni.

"Nekoliko puta sam susreo predsednika Vučića izvan kamera u Briselu, u hodnicima i hodniku... Sreo sam se u Vatikanu, u određenim trenucima kada je bio na različitim ceremonijama, susreli smo se u Parizu kada smo bili na međunarodnoj mirovnoj konferenciji, a takođe i u Beču smo se sreli, sreli smo se i u Njujorku", kazao je Tači za Radio televiziju Albanije.

Tači je rekao da su se susreli na sastancima različitih lidera gde su otvoreno razgovarali "bez kamera", o događajima u regionu i na Zapadnom Balkanu.

"Ja sam u njegovom prisustvu, čak i u prisustvu međunarodnih partnera rekao da sporazum ima smisla za Kosovo samo ako se zaključi uz uzajamno priznavanje i Kosovo se učlani u UN. Za takvu stvar sam spreman da uključim sav svoj ljudski, nacionalni i politički kapital da postignem takav dogovor", kazao je Tači.

On je ocenio da politika na Kosovu, ali i izvan njega, u drugim albanskim oblastima, treba da se fokusira na donošenje strateških odluka, a ne na dnevne političke izborne igre.

"To sam prevazišao pre dosta vremena", kazao je kosovski predsednik i dodao da neće prihvatiti nikakav sporazum koji ne jamči obostrano priznanje i članstvo u UN.

 

Prijateljstvo sa SAD stalno i od suštinskog značaja za Kosovo

Hašim Tači danas je na sastanku s američkim ambasadorom na Kosovu Filipom Kosnetom rekao da je prijateljstvo sa SAD stalno i suštinskog značaja za ostvarivanje strateških ciljeva, posebno za integraciju Kosova u evroatlanske strukture.

"Kosovo i SAD dele zajedničke vrednosti, principe i ciljeve. U ovom slučaju naš je zajednički cilj da radimo za mir i održivu stabilnost na Kosovu i regionu, kao preduslov za prosperitet naše zemlje. Ključ za mir je postizanje mirovnog, sveobuhvatnog i konačnog sporazuma između Kosova i Srbije", rekao je kosovski predsednik.

U saopštenju kabineta predsednika Kosova se navodi da su se Tači i Kosnet saglasili da je od vitalnog značaja da se uklone sve prepreke za nastavak dijaloga s Beogradom i da se otvori put mirovnom sporazumu.

"Partnerstvo i prijateljstvo sa SAD je od životnog značaja za Kosovo. Kosovo je stiglo tako daleko zahvaljujući svestranoj podršci SAD", kazao je Tači.

Iako se u saopštenju iziričito ne spominje, glavna tema razgovora su bili zahtevi SAD da se na određeno vreme suspenduje taksa koju je Kosovo uvelo na robu koja se uvozi iz Srbije i BiH, o čemu su zvaničnici Kosova juče dobili pismo od viskih zvaničnika SAD.

U pismu se izražava neverica zbog "olake" odluke Kosova da "ignoriše savete" SAD i upozorava Vlada Kosova da dok ne suspenduje odluke o taksama ne može da očekuje da se odnosi Kosova i SAD "vrate na prethodan, zavidan nivo".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR