BBC vesti na srpskom

Navratilova o transrodnim osobama na terenu: To nije fer

Višestruko nagrađivana teniserka izjavila da ne bi igrala meč protiv transrodne žene.

BBC News 20.02.2019
Martina Navratilova on the eighth day of the 2018 Wimbledon Championships on July 10, 2018
Getty Images
Martina Navratilova se oduvek zalagala za prava gej zajednice

LGBT organizacija koja se bavi pravima sportista prekinula je odnose sa Martinom Navratilovom zbog izjava teniske legenda o transrodnim sportistima.

Bivša najbolja teniserka sveta izjavila je da bi bila prevara dozvoliti transrodnim ženama da se takmiče u ženskom sportu, jer su fizički jače.

Predstavnici neprofitne organizacije Atlit Ali, čiji je i Navratilova član, kažu da su njene izjave transfobne.

U saopštenju ove organizacije piše da je Navratilova ovom izjavom smanjila svoj uticaj u savetodavnom odboru.

„Muškarac može da odluči da postane žena, da uzima hormone, pobedi na svim mogućim turnirima, zaradi pravo bogatstvo i onda odluči da ipak ponovo bude muškarac, ukoliko tako želi.

„To je prevara. Podržaću transrodnu ženu u svemu, ali se ne bih takmičila protiv nje. Ne bi bilo fer".

Rejčel Mekinon, koja je prošle godine postala prva transrodna sportistkinja koja je pobedila na Svetskom prvenstvu u biciklizmu, kaže da su komentari Navratilove „transfobični i uznemiravajući".

S njenom izjavom saglasni su i predstavnici organizacije Atlit Ali.

„Njen stav je zasnovan na lošoj informisanosti i diskriminiše transrodne osobe", navode oni, ističući da se Navratilova još uvek nije oglasila ovim povodom..

Martina Navratilova with her trophy for beating Chris Evert Lloyd to win the women's singles of the Wimbledon Lawn Tennis Championships 1982
BBC
Martina Navratilova je osvojila 18 Grem slemova

„Ovo nije prvi put da smo razgovarali s Martinom na ovu temu. Ona je krajem decembra na društvenim mrežama govorila o sposobnostima trans sportista. Tada smo je direktno kontaktirali nudeći joj dodatne informacije i podatke, ali nam se nikad nije javila".

Oni kažu da je Navratilova postala ambasador organizacije pre tri godine, kada je dobila i nagradu Action Award.

Tada se uključila u kampanju, poslavši pismo Međunarodnoj košarkaškoj organizaciji (FIBA), u kome je govorila o zabrani nošenja hidžaba i protiv anti-trans zakona u Teksasu 2017. godine.

Navratilova se zalaže za prava gej zajednice od 1980. godine, kada je objavila da je gej i nakon što je zbog toga napadnuta.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) od 2016. godine dozvoljava da i muškarci i žene koji su u procesu promene pola učestvuju na takmičenjima.

(BBC News, 02.20.2019)

BBC News

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Društvo, najnovije vesti »