Kritike papi zbog skandala o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi

Kardinali su poručili biskupima da prekinu ćutanje o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi.
Papa Franja u Panami
AFP
Papa Franja je zakazao konferenciju da bi se raspravljalo o skandalima unutar crkve

Dvojica istaknutih kardinala Rimokatoličke crkve poručili su biskupima da stave tačku na saučesništvo u slučajevima seksualnog zlostavljanja unutar crkve.

Kardinali Burke i Brandmuler poslali su otvoreno pismo u kojem navode da zloupotreba moći sveštenstva nije glavni uzrok skandala, kako crkva tvrdi.

Oni kažu da su za zlostavljanje odgovorni sveštenici koji su „ skrenuli s puta istine Jevanđelja".

Kardinali su otvoreno kritikovali papu.

Priče o slučajevima seksualnog zlostavljanja maloletnika pristižu iz svih krajeva sveta, a crkva se optužuje za prikrivanje zločina koje su počinili sveštenici.

Pismo kardinala objavnjeno je uoči sspecijalne konferencije biskupa u Rimu koji je sazvao papa Franja sa namerom da se suoči sa skandalima koji potresaju crkvu.

Šta misle kardinali o seksualnom zlostavljanju?

Kardinali Rejmond Burke iz SAD i Valter Brandmuler iz Nemačke ne slažu se sa tvrdnjama da je zlostavljanje posledica „klerikalizma" - grupe muškaraca koji zloupotrebljavaju svoju moć i štite jedan drugog.

Ovi kardinali pripadaju tradicionalističkoj struji crkve, gde mnogi smatraju da je homoseksualnost glavni uzrok zloupotrebama među sveštenstvom. Obojica su istaknuti kritičari pape Franje.

"Pošast homoseksualne agende se širi unutar crkve. Promovišu je organizovane mreže, a štiti je klima saučestništva i zataškavanja", rekli su oni.

"Seksualno zlostavljanje pripisuje se klerikalizmu. Međutim, primarni greh sveštenstva ne počiva u zloupotrebi moći, već u činjenici da su se udaljili od Božije istine.

"Javno negiranje božanskog i prirodnog zakona, kroz reči i dela, predstavlja koren zla koje kvari određene krugove u crkvi."

Po hijerarhiji Katoličke crkve, kardinali su drugi po važnosti posle pape, a trenutno ih ima 223.

Zašto kardinali kritikuju papu?

Kardinali su kritikovali papu jer nije odgovorio na pitanja iz 2016. godine o tome da li crkva treba da dozvoli pričešće ravedenim i ponovo venčanim katolicima, što je trenutno zabranjeno.

Ova tema je pokrenula kontroverze unutar crkve, a papino vođstvo je dovedeno u pitanje.

Ovaj problem nema nikakve veze sa specijalnom konferencijom, a presipitivanje papinog autoriteta pokazuje sve veću odlučnost onih koji su nezadovoljni papa Franjom, kažu stručnjaci.

Šta je tema sastanka?

Na konferenciji učestvuju biskupi iz preko 130 zemalja, a raspravljaće o sve intenzivnijoj krizi sa kojom se moderna crkva suočava.

Papa Franja se ukrcava na avion u Panami
AFP
Papa Franja je pod pritiskom zbog slučajeva seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi

„Ovo je početak pokušaja suočavanja sa bolešću koja truje crkvu od 1980-ih, rušeći njen moralni autoritet", rekao je BBC urednik za verska pitanja Martin Bašir.

Papa Franja mora da se suoči sa pretpostavkama, stavovima i praksama koji su omogućili da se razvije kultura zlostavljanja. Naš novinar dodaje obim ovog zadatka može da bude ogroman.

Papa je pozvao na "odlučno delovanje" kada je izabran 2013. godine, ali kritičari kažu da nije uradio dovoljno da bi biskupi koji su navodno zataškavali zlostavljanje preuzeli odgovornost.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC