Kosovski Srbi nezainteresovani za Specijalni sud za OVK 1Foto: Medija centar

Mandat Spcijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva, tz. Specijalnog suda za zločine OVK, te očekivanja od rada ovog suda u Hagu, ali i dosadašnji učinak procesuiranja i rasvetljavanje ratnih zločina počinjenih na Kosovu, bile su glavne teme današnje debate Centra za razvoj zajednica i portala KoSSev pod nazivom „Ratni zločini i tranziciona pravda: Kosovo“, koja je održana u beogradskom Medija centru.

Vladimir Vukčević, bivši tužilac za ratne zločine, najpre je ispričao prisutnima kako je nastao izveštaj tadašnjeg specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, ukazujući da je upravo on sa svojim timom iz srpskog Tužilaštva za ratne zločine obavestio Martija o trgovini ljudskim organima, odnosno mestima u Albaniji gde su se ti zločini odigrali. Vukčević je istakao da i da je albansku tužiteljku obavestio o 11 lokacija gde su vađeni organi, ali da je albanska strana odbila da sarađuje.

Na pitanje šta očekuje od tzv. Specijalnog suda za Kosovo, Vukčević je odgovorio da je optimista da će taj sud doneti pravične odluke i da očekuje da će svi koji se pozvani na saslušanje u Hag odgovarati za krivično delo ratni zločini. Upitan zašto je ovaj haški sud osnovan tek sada, bivši tužilac za ratne zločine Srbije je rekao da to nije bio lak posao, ali je i naglasio da je sud „jedino mesto gde optuženi mogu da dokažu svoju nevinost“.

Kuštrim Kolići, izvršni direktor prištinske nevladine organizacije Integra, rekao je da kosovska javnost smatra osnivanje Specijalnog suda za zločine OVK „nepravdom za Kosovo“. Prema njegovom mišljenju, tačnih informacija o ovom sudu nema dovoljno na Kosovu, zbog čega je većina građana protiv suda.

– Svi zločini na Kosovu moraju da se tretiraju veoma ozbiljno. Podržavam svaki mehanizam koji će doneti pravdu svim žrtvama – naglasio je Kolići, dodajući da političari manipulišu građanima kada je reč o radu Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva. Izvršni direktor Integre smatra da je interesovanje lokalnih Srba za rad ovog suda u Hagu veoma malo, te da je sve posledica nesuočavanja s prošlošću i ratnim zločinima na obe strane.

i Vukčević i Kolići saglasili su se da je žrtva žrtva, bez obzira na nacionalnost. Inače, Simo Spasić, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, koji je sedeo u publici, sve vreme je dobacivao i prekidao govornike tokom debate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari