Pirot: Uručene sajamske i nagrade za kratku priču 1Foto: Zoran Panić

Prvu nagradu u iznosu od 20.000 dinara na konkursu Doma kulture za kratku priču Pirota dobila je Maša Pripotko iz Pančeva za priču „Rekvijem za sporedne“.

Druga nagrada u iznosu od 15.000 dinara pripala je autoru Srđanu Stojiljkoviću iz Niša za priču „Brdo“. Treću nagradu u iznosu od  10. 000 dinara dobio je autor  priče „Inadžija“ Stamen Milovanlović iz Niša.

“Drugi put učestvujem na ovom konkursu pirotskom Doma kulture a prošle godine sam bio među prvih petnaest autora”, rekao je dobitnik druge nagrade za kratku priču Srđan Stoiljković.

Uručivanju nagrada nisu prisistvovali dobitnici prve i treće nagrade. Nagrade je danas u samoj završnici 20. Salona knjige i grafike u hali „Kej’“  uručio književnik Goran Gocić koji je sa književnikom Dejanom Stoiljkovićem i ove godine, birao najbolje priče.

”Stiglo je dosta kvalitetnih priča. Novina je što ove godine ovaj konkurs je postao regionalan jer pored autora iz cele Srbije imamo i autore iz Rijeke, Cetinja i Banja Luke. Dosta se čulo za ovaj konkurs. Imamo veoma dobru zbirku najboljih kratkih priča. Reč je o raznim poetikama, stilovima i žanrovima”, rekao je Stoiljković.

Danas su dodeljenje i tradicionalne sajamske nagrade. Nagrada „Sveti Trifun“ za kompletnu produkciju pripala na Salonu pripala je Izdavačkom preduizeću „Data status“ iz Beograda.

Nagrada „Loza“ za najbolje pojedinačno izdanje koje afirmiše knjigu u užem i širem smislu odlučeno je da pripadne Novinsko izdavačkom društvu Kompaniji „Novosti“ iz Beograda.

Nagradu „Šara“ za najbolji estetsko-tehnološki tretman knjige pripada Izdavačkom preduzeću „Pčelica“ iz Čačka.

Povodom jubilarnog Dvadesetog Salona dodeljene su i nagrade onima koji su doprineli da Salon traje svih ovih godina. Nagrade su dobili Aleksandar Šarović iz Doma kulture i Jugoslav Kostić, nekadašnji urednik „Srpske književne zadruge”.

“Prilika je da se ovoga puta zahvalimo rukovodstvu IJP “Sloboda’’ koje je imalo sluha da se pokrene Salon a medju njima svakako tadašnjem glavnom i odgovornom uredniku nedeljnika „Sloboda“ sada pokojnom Radivoju T. Nikoliću i tadašnjem fotoreporetu ovog lista Draganu Jankoviću Roti”, rekao je Aleksandar Šarović.

Nagrade dobitnicima sajamskih priznanja je uručio gradonačelnik Pirota Vladan Vasić koji se zahvalio njima, organizatorima Salona i medijima.

„Zaista je ovaj Salon praznik za naš grad. Gradska uprava će i dalje podržavati lovu manifestaciju koja ima značajno mesto u kulturu grada a Piroćancui vole da čitaju knjige“, rekao je Vasić.

Direktor Doma kulture Miško Ćirić je rekao da je uloženo dosta truda se ova manifestacija organizuje već 20 godina.

“I ovoga puta smo se potrduli da dovedemo veliki broj izlagača i izdavača i svako od posetilaca je mogao da pronađe knjigu za sebe. Mislim da smo i ovoga puta zaslužili prelaznu ocenu”, rekao je Ćirić.

Salon organizuje Dom kulture Pirot u saradnji sa Narodnom bibliotekom pod pokroviteljstvom grada Pirota. Počeo je 14. a završava se 21. febrauara. Salon je 14. februara prigodnom besedom otvorio književnik Vule Žurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari