PROTEST ODRŽAN ŠIROM SRBIJE: Hladnoća i vetar nisu pokolebali građane da izađu na ulice
Foto: S.U.

PROTEST ODRŽAN ŠIROM SRBIJE: Hladnoća i vetar nisu pokolebali građane da izađu na ulice

Politika -

Veoma hladno vreme i jak vetar večeras nisu pokolebali učesnike protesta „1 od 5 miliona“ koji su u gradovima širom Srbije izašli da izraze svoje nezadovoljstvo i iznesu zahteve.

Učesnici protesta šetali su u Kikindom.

Po treći put, oni su prošetali centralnim gradskim ulicama nakon što su im se obratili Marija Srdić, građanska aktivistkinja i Boban Stojanović, profesor FPN

Na kraju šetnje, oni su ispred Gradske kuće pročitali zahteve i ostavili vreću za smeće na kojoj je bila slika Milenka Jovanova, potpredsednika SNS.

Protest je održan i u Subotici. Građani su se okupili po veoma hladnom vremenu na platou ispred Dečjeg pozorišta. Organizatori i učesnici su govorili o potrebi da se reše lokalni, komunalni i problemi prevoza građana u Subotici.

foto: N.H.

Nakon govora protestanti su prošetali centralnim gradskim ulicama, uz duvanje u pištaljke.

Na protestu su govorili Petar Mitrić, filmski radnik iz Subotice, Goran Šušljik glumac iz Beograda rođen u Subotici i Arpad Černik, glumac iz Subotice koji je govorio na mađarskom jeziku.

Profesor Radivoje Jovović poručio je večeras sa protesta "1 od 5 miliona Novi Sad", opozicionim političarima da "Sporazum sa narodom" sadrži dobre elemente, ali da je potrebno da se u njega unesu "vrednosti antifašizma, prava radnika i dogovor o spoljnoj politici".

"Nedostaje dogovor o spoljnoj politici, antifašističkim vrednostima, dogovor o ekonomskim i socijalnim pravima. Ne smete zaboraviti radnička i socijalna prava", rekao je on.

Opoziciji je poručio i da građani na ulicama "ne žele novu "mačku u džaku" i nove partijske poslušnike".

Građani Kruševca okupili su se na petom protestu "1 od 5 miliona" na Trgu glumaca, poručivši da od šetnji i od zahteva neće odustati.

"Svi protesti širom Srbije nose istu poruku, ne odustajemo od šetnji, ne odustajemo od zahteva, idemo do pobede", rekla je okupljenim građanima Inga Rakić.

U Čačku je večeras održan šesti protest "1 od 5 " sa koga je poručeno da je Kosovo neodvojivi deo Srbije.

Jedan od organizatora protesta student iz Čačka master studija beogradskog Fakulteta političkih nauka Radiša Ćeriman pozdravio je na početku protesta opozicione odbornike koji su napustili lokalnu Skupštinu u Čačku i time, kako je rekao, ispunili jednu od sedam tačaka "Sporazuma sa narodom".

Nekoliko stotina Užičana okupilo se večeras u centru grada na petom po redu protestu "Jedan od pet miliona".

Voditelj protesta Zoran Filipović rekao je da za sugrađane ima jednu lošu i jednu dobru vest.

- Loša vest je da su tarife za zapošljavanje u javnim ustanova skočile sa dve, četiri i pet hiljada, na tri, pet i šest hiljada evra, a dobra vest je da se to može plati na rate - rekao je Filipović.

Govorili su i Savo Manojlović, docent na Pravnom fakukltetu u Beogradu i Ruška Dabić, psiholog iz Užica.
(Kurir.rs/S.U/Z. Š.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track