Stojanović: To nije agitacija, nego lična potreba 1Boban Stojanović, politički analitičar Foto: N1

Mi u Srbiji živimo u jednoj vrsti kompetitivnog autorizma, što znači da imamo formalnu demokratiju, imamo izbore, ali istovremeno imamo izražene autoritativne tendencije predstavnika vlasti.

To znači da izbori koje imamo nisu ni fer, ni slobodni, da je ukinuta sloboda medija, urušena sloboda prava, uvedena partokratija, a u svim sferama društva imamo izražene autoritativne elemente. Odsustvo prave demokratije i moja potreba da ukažem na ono što je loše u ovom društvu bio je i razlog zbog koga sam se na protestima u Kikindi i Velikom Gradištu obratio građanima na protestu „1od5miliona“, kaže za Danas politički analitičar Boban Stojanović i doktorand FDU-a.

Sagovornik Danasa napominje da njegovo pojavljivanje na protestima nije agitacija za neku drugu stranu i za određenu partiju, niti je to bilo kakva politička promocija neke druge opcije.

„To je bila moja lična potreba da progovorim o slici postojećeg stanja u društvu i moja lična potreba da ukažem na to da ne živimo u demokratskom društvu i da su protesti jedini način način da se na to ukaže vlastima“, objašnjava Stojanović.

Prema njegovim rečima, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nimalo ne prija što su ljudi na ulicama već treći mesec i u oko osamdesetak gradova Srbije.

„Kako odmiču dani i protesti se ne stišavaju ubeđen sam da će Vučić u jednom trenutku morati negde da popusti i u pogledu slobode medija, ali i u načinu ophođenja prema opoziciji, ali i prema neformalnim vođama protesta koji se obraćaju građanima po čitavoj Srbiji. Vučić će u jednom momentu morati da koriguje ponašanje i pod uticajem međunarodnih aktera koji će izvršiti pritisak na njega da oslobodi prostor u Srbiji za normalno demokratsko delovanje“, smatra Stojanović, ne precizirajući kada bi promena Vučićevog ponašanja mogla da usledi.

Na pitanje da li je pojavljivanjem na građanskim protestima rizikovao da izgubi epitet nezavisnog analitičara, Stojanović za Danas objašnjava da u njegovim političkim analizama, pa ni u govorima u Kikindi i Velikoj Gradiški niko nikada nije mogao da vidi i oseti da govorim u nečijem političkom interesu.

„Ja se nisam svrstao na jednu stranu i to je ključna stvar. Govorio sam o stanju u srpskom društvu, nisam agitovao i nisam govorio ni u čije ime. Ako me ponovo budu zvali da se obratim građanima, učiniću ponovo“, objašnjava Stojanović. Dodaje da ako bilo ko pogleda njegove komentare u medijima o protestima videće da tu nema razlike od njegovog stava iznetog na građanskim protestima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari