Sutra presuda Miškoviću 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Veće Specijalnog suda sutra će izreći presudu biznismenu Miroslavu Miškoviću u ponovljenom postupku koji se protiv vlasnika kompanije Delta vodi zbog navodnog pomaganja u utaji poreza.

Tužilaštvo je, tvrdeći da je dokazano da je Miroslav Mišković pomogao svom sinu Marku da utaji 320 miliona dinara poreza, zatražilo od suda da ga osudi na pet godina zatvora i osam miliona dinara kazne. Istu novčanu kaznu tužilaštvo je zatražilo za Marka Miškovića, kao i da provede četiri godine u zatvoru.

Pored njih dvojice, presudu za pomaganje u utaji poreza danas će biti izrečena i Jadranki Bardić i Živojinu Pavloviću kojima preti dve godine zatvora. Najviša kazna preti vlasniku Nibens grupe Milu Đuraškoviću za koga je tužilaštvo zatražilo deset godina zatvora pošto ga terete da je učestvovao i u utaji poreza i u izvlačenju novca iz putarskih preduzeća. Za zloupotrebu putarskih preduzeća pored Đuraškovića optuženo je još šest osoba.

Ovo će biti druga prvostepena presuda Miroslavu Miškoviću i ostalim optuženima. Vlasnik kompanije Delta je bio u prvom stepenu osuđen na pet godina zbog pomaganja u utaji poreza, dok je za zloupotrebu putarskih preduzeća bio oslobođen. Apelacioni sud je u septembru 2017. godine ukinuo Miroslavu Miškoviću osuđujući deo presude i naložio novo suđenje, dok je oslobađajući deo potvrdio. Marko Mišković je u prvom stepenu osuđen na tri godine, ali je i ova odluka ukinuta u apelaciji.

Miroslav Mišković je od samog početka negirao da je počinio zločin za koji se tereti, tvrdeći da po zakonima koji su važili u vreme navodne utaje, nije bilo poreske obaveze. On je u obraćanju sudu tvrdio da je postupak protiv njega politički motivisan i da nanosi veliku štetu poslovanju njegove kompanije.

Miškovići su bili uhapšeni 2012. godine i proveli su oko pola godine u pritvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari