Vesti

0

Mišković osuđen zbog utaje poreza, advokat najavio žalbu

Autor: MIM

Izvor: Beta / N1

Mišković osuđen zbog utaje poreza, advokat najavio žalbu

Izvor: Foto: print screen

Mišković je osuđen zbog podstrekivanja na poresku utaju na zatvorsku kaznu od dve godine i šest meseci, a moraće da plati kaznu od osam miliona dinara.

Mišković se tereti da je pomogao sinu Marku da utaji 320 miliona dinara poreza. Do poreske utaje je, prema navodima optužnice, došlo prilikom prebacivanja akcija Preduzeća za puteve Niš sa strane na domaću kompaniju, koju, prema tvrdnjama tužilaštva, kontroliše Marko Mišković.

Njegov sin Marko osuđen je na jednu godinu kućnog zatvora i moraće da vrati osam miliona dinara.

Sud je proglasio krivim i vlasnika Nibens korporacije Mila Đuraškovića zbog poreske utaje i zloupotrebe položaja odgovornog lica na četiri godine i tri meseca zatvora.

On će morati da u budžet uplati 142 miliona dinara, a od njega i još šest osuđenih za malverzacije u Fabrici maziva iz Kruševca (FAM) sud traži da solidarno plate štetu od dve milijarde i 800 miliona dinara u roku od tri meseca.

Posle šest godina od početka suđenja, odluka je doneta većinom glasova.

Miroslav Mišković nije došao u sud, za razliku od njegovog sina Marka i Đuraškovića.

 

Miškovićev advokat najavio žalbu Apelacionom sudu

Presuda koja je danas izrečena predsedniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću predstavlja nametanje pravne nesigurnosti u Srbiji, ocenio je Miškovićev advokat Zdenko Tomanović i najavio žalbu Apelacionom sudu.

"Na žalost, kao što smo predvideli, 'specijalne sudije', određene samo za Miškovića, nisu imale hrabrost da primene zakon", kazao je Tomanović, saopštila je kompanija Delta.

Tomanović je rekao da je "Apelacioni sud ukinuo raniju presudu i objasnio Veću da nije moglo da traži tumačenje Skupštine Srbije ili Ministarstva da li je pre 11 godina bilo poreza".

"Deo Veća je sada, preglasavanjem 2:1, našlo novi izgovor, i na transakciju iz 2008. primenilo zakone iz 2010. i kasnijih godina. Oni su iskoristili zabranjenu retroaktivnost da osude Miškovića", ukazao je Tomanović.

Dodao je da "sudijama nije bilo važno što najbolji poreski stručnjaci iz Srbije i sveta tvrde da tada, pre 11 godina, nije bilo ni pretpostavke o poreskoj obavezi".

"Nije im bilo važno ni to što nisu ni videli niti čuli ni jedan dokaz protiv Miškovića, a ni to što je Apelacioni sud ukidajući presudu jasno ukazao da ovako ne može da se sudi i da krivičnog dela nema", kazao je Tomanović.

Po njegovim rečima "svi danas osuđeni su kolateralna šteta kampanje protiv Miškovića, jer niko od njih nije izvršio krivično delo, ali danas u Srbiji nije ni potrebno da izvršite krivično delo da biste dobili zatvorsku kaznu".

"Mi ćemo protiv ovakve prvostepene presude uloziti žalbu Apelacionom sudu. Ne može niko da odgovara za nameru i direktan umišljaj u poreskoj utaji, a da u isto vreme ima jasna uputstva i stručna mišljenja državnih organa i stručnih agencija i da u potpunosti postupa po njima", kazao je Tomanović.

Istakao je da će započeta međunarodna arbitraža potvrditi da se zakoni ne mogu primenjivati selektivno, zbog političke potrebe.

Apelacioni sud je prethodno prihvatio oslobađajući deo prvostepene presude za malverzacije sa putarskim preduzećima radi izvlačenja protivpravne finansijske koristi, što je bio centralni deo optužnice, i naložio ponovno suđenje za deo presude kojim su osuđeni za utaju poreza.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je u završnoj reči da sud osudi Miroslava Miškovića na pet godina, na koliko mu je izrečena kazna na prvobitnom suđenju, a njegovog sina Marka na četiri godine, pola godine više nego što je prethodno presuđeno.

I u ponovljenom suđenju Miroslav Mišković je naveo da je za njega "porez svetinja" i da je Delta samo u godini koja se pominje u optužnici platila državi 100 puta veći porez od iznosa za koji se tereti da je utajen.

Odbrana je ponovo zatražila oslobađajuću presudu i istakla da će ona biti mera "nezavisnosti pravosuđa", očito misleći na izjave iz vrha vlasti o Miroslavu Miškoviću.

Miroslav Mišković je uhapšen krajem 2012. godine, u pritvoru je proveo sedam meseci, a određeno mu je jemstvo, najveće ikad izrečeno u Srbiji, od 12 miliona evra kao garancija da će prisustvovati suđenjima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR