Specijalni sud: Miškoviću dve i po godine

N. BIJELIĆ

08. 03. 2019. u 10:19

Izrečena prvostepena presuda za utaju 320 miliona dinara poreza. Godinu dana kućnog zatvora dobio i sin vlasnika "Delte". Krivim oglašen i Milo Đurašković

Специјални суд: Мишковићу две и по године

Foto: N. Fifić

VEĆINOM glasova tročlanog krivičnog veća Specijalnog suda u Beogradu, u petak je prvostepenom presudom na dve godine i šest meseci zatvora osuđen Miroslav Mišković, vlasnik "Delta holdinga". Kako je utvrđeno tokom postupka, on je pomagao svom sinu Marku Miškoviću da utaji porez od 320 miliona dinara. Pored toga, izrečena mu je i novčana kazna od osam miliona dinara.

Na godinu dana kućnog zatvora uz elektronski nadzor i novčanu kaznu od osam miliona dinara osuđen je Marko Mišković. U vezi sa spornim porezom postupak se vodio i protiv Živojina Petrovića i Jadranke Bardić. Petrović je osuđen na osam meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od pola miliona dinara, a Bardićeva na šest meseci kućnog zatvora i 250.000 dinara.

Paralelno sa ovim procesom, vodio se i postupak zbog zloupotreba kojima je oštećena kruševačka Fabrika maziva, gde je prvooptuženi Milo Đurašković, vlasnik "Nibens korporacije". On je zbog zloupotrebe položaja i utaje poreza osuđen na jedinstvenu kaznu od četiri godine i tri meseca zatvora, i novčanu od šest miliona dinara. Risti Ristiću izrečena je kazna od tri godine zatvora, a po godinu dana manje dobili su Dejan Jeftić, Branislav Jovanović, Ljiljana Kostić i Bora Jelić. Srđan Filipović osuđen je na 18 meseci zatvora.

Pročitajte još: ZAVRŠNA REČ MIROSLAVA MIŠKOVIĆA: Takvu lažnu optužnicu izučavaće na fakultetu


Izricanju druge po redu presude, pošto je prethodnu ukinuo Apelacioni sud, prisustvovali su svi optuženi, osim Miroslava Miškovića. Njegov sin Marko u sud je stigao na motoru.

Predsednik Veća, sudija Maja Ilić, više od sat i po čitala je izreku prvostepene odluke, napisanu na 30 strana, nakon koje je saopštila kazne. U odnosu na prethodnu, ukinutu presudu, nove kazne su manje, pa je tako Miškoviću prepolovljena. Obrazloženo je da je Veće imalo u vidu olakšavajuće okolnosti, a to su ranija neosuđivanost kao i protok vremena od kad je delo izvršeno.

Miškoviću, kao i ostalim okrivljenima, u kazne je uračunato vreme provedeno u pritvoru. Prvi čovek "Delte" tamo je proveo šest meseci, nakon kojih je pušten jer je prethodno uplatio jemstvo od 12 miliona evra. Marko je u pritvoru bio četiri meseca, nakon čega mu je određen kućni pritvor, koji je opozvan šest meseci kasnije, kada je položio jemstvo od 3,3 miliona evra. Đurašković je, što u pritvoru Centralnog zatvora što u kućnom pritvoru, proveo godinu i po. Svoj trojici je kao mera obezbeđenja prisustva zabranjeno napuštanje zemlje i uzeti su im pasoši. Ovom presudom, ukinuta je ova mera, pa će im biti vraćene putne isprave.

Do poreske utaje, za koju su osuđeni Miškovići, došlo je prilikom prebacivanja akcija "Preduzeća za puteve Niš" sa strane kompanije "Mera invest" na istoimenu domaću firmu, koju, prema tvrdnjama Tužilaštva, kontroliše Marko Mišković. Sudija je istakla da je Tužilaštvo za organizovani kriminal dokazalo da je Marko utajio porez, a da su mu u tome pomogli otac, kao i Petrović i Bardić.

- Sud je u ovom delu postupka izveo niz novih dokaza, a saslušao je i nove svedoke, Ivana Simiča i Boška Lučića - kazala je sudija Ilić. - Očekivala sam mnogo više od tih dokaza, ali sam tokom ispitivanja naišla na neku vrstu ograničavanja kod njih, jer su stalno isticali da iznose lični stav, koji odvajaju od profesionalnog.

Marko Mišković

Poreski inspektor, Boško Lučić je prilikom svedočenja rekao da 2010. godine, kada je vršio kontrolu poslovanja "Mere", nije pronašao nikakve nepravilnosti. Bivši direktor Poreske uprave Srbije Ivan Simič, svojevremeno je kazao da zakon koji je važio 2008. godine, kada je prema navodima Tužilaštva počinjeno krivično delo, nije predviđao porez za prenos akcija bez naknade:

- U ovom slučaju nije bilo prodaje, prihoda ni isplate. Po tadašnjem zakonu uslov da bude poreske obaveze je da je bilo prihoda koje je društvo dobilo prodajom ili prenosom.

Sudija Maja Ilić naglasila je da su kao veće postupali savesno i nepristrasno.

- Izveden je veliki broj dokaza, neki od njih su i po nekoliko puta izvođeni - istakla je sudija. - Svi oni bili su predmet analize suda. U ponovljenom postupku su izvedeni i neki novi dokazi, poput dopunskog ekonomsko-finansijskog veštačenja. Ti dokazi su ishodovali nešto povoljniju odluku po okrivljene u odnosu na prethodnu presudu.

TOMANOVIĆ: SUDIJE NISU IMALE HRABROSTI

BRANILAC Miroslava Miškovića, advokat Zdenko Tomanović (na slici) izjavio je nakon izricanja presude da ona predstavlja "nametanje pravne nesigurnosti u Srbiji" i najavio da će na istu uložiti žalbu Apelacionom sudu.

- Nažalost, kao što smo predvideli, "specijalne sudije", određene samo za Miškovića, nisu imale hrabrost da primene zakon - rekao je Tomanović. - Apelacioni sud je ukinuo raniju presudu i objasnio veću da nije moglo da traži tumačenje Skupštine Srbije ili Ministarstva da li je pre 11 godina bilo poreza. Deo veća je sada, preglasavanjem 2:1, našlo novi izgovor i na transakciju iz 2008. primenilo zakone iz 2010. i kasnijih godina. Iskoristili su zabranjenu retroaktivnost da osude Miškovića.

MORAJU DA UPLATE PARE U BUDžET

ODLUKOM suda, firma "Mera invest" Marka Miškovića dužna je da na ime neplaćenog poreza na račun budžeta Srbije uplati 320.272.803. dinara. Sa druge strane, Milo Đurašković treba da na ime svog neplaćenog poreza, takođe na račun budžeta, uplati 142.816.328 dinara. Pored toga, na ime štete koja je naneta preduzeću FAM treba da plati 2,8 milijardi dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (74)

Наставник

08.03.2019. 11:10

Утајио порез у висини од 320 милона а тужилаштво тражи казну од 8 милиона!?!?!? Ко је овде луд??? Прво да плати тих 320 милиона па тек казна од 8 милиона!!!!

Vlada čokolada

08.03.2019. 12:03

Lepo država motiviše lopove,ukrades 320 miliona,vratiš 8 i godinu dana nanogica.

Đera

08.03.2019. 12:13

Svi koji su učestvovali u pljački putarskih preduzeća ispadoše pošteni a Mišković kriminalac za utaju poreza,Alal na pravosuđe!

Jaramaz Milorad

08.03.2019. 12:23

I opet mazanje očiju narodu ovom smešnom presudom i naravno skretanje pažnje sa gorućih tema.

Istinomer

08.03.2019. 12:25

Pa nama guverner čovek koji je kupovao stanove po bugarskoj, koji nijr platio svojoj državi nikakav porez, a mi se čudimo kako su prošli tako mlako ovi tajkuni. Ma, narod je kriv za sve!

DONEKLE ISPRAVNO

08.03.2019. 14:05

@Žil - BEZ POMAGACA NEBI BILO NI POCINIOCA. Nego sta je sa tadasnjom vlascu, koji su to omogucili, i uz njih brke omastili, kad ce oni pred sud pravde?

Slobodan Ceranic

08.03.2019. 12:38

zbog ovakvih stvari sam otisao iz Srbije....majko mila sta se ovde sve radi,pa zar oni misle da je narod toliko glup,hrabro sa njihove strane. A da....nemoj da preskocite koju majku u Srbiji koja nije za vakcinu...i malo je 100hiljada dajte to malo vise gospodo.....jebem li vam poreklo

Јовиша Видић од Рудина

08.03.2019. 12:43

Хоћете да у сваком месту дође по један Арапин, уместо да у сваком месту имамо по једног Мишковића. Хоћете капитализам а да примењујете партизанске принципе. Колико је држава дала по запосленом у Мишковићевим предузећима а колико страним "инвеститорима"?. Колико је Мишковић платио пореза, а колико они што оставише пустош у железари Смедерево, они у Српској фабрици стакла, они у у фабрици за прераду рибе, они у фабрици чарапа, итд.?

Drugačiji

08.03.2019. 12:46

Jel mogu da ukradem milion evra ........evo lezacu i pet godina za njih.......molim vas???

Zoran

08.03.2019. 13:15

Ne ma od presude nista. Sada zalba pa apelacioni vrate na pocetak i tako u krug jedno 20 godina. Zamajavanje javnosti sto napisa jedan citalac.

star

08.03.2019. 13:20

Krivično veće Specijalnog suda saopštilo je da su Miroslav i Marko Mišković krivi za krivična dela koja im se stavnjaju na teret i odredilo im je po meni blage kazne u odnosu na ono što je tužilaštvo tražilo i čemu se narod nadao.

Max

08.03.2019. 13:25

ČOVEK IMA SVE U ŽIVOTU I OPET NEĆE DA PLATI POREZ A ZARADJUJE MILONE EVRA TO SE ZOVE GLAD A RADNICIMA I ONO MALO ŠTO DA MNOGO MU JE

Drax

08.03.2019. 13:33

Ako gledamo realno, ko od sadašnjih vlastodrźaca nije krao?Misković je krao koliko Karić, Bubalo i... To znaci da je koristio rupe u zakonu i situacije, da bi uspesno poslovao. Mislim da bi Miskovića, trebalo postavi za direktora nekog preduzeca, koje propada i obavezati ga, da ukoliko ta firma bankrotira ide u zatvor. Tako bi građani imali više koristi od Miskovića.

U NORMALNOJ DRZAVI DOBILI BI ZABRANU RADA

08.03.2019. 14:07

OSTETILI SU DRZAVU KROZ PRIVATIZACIJU, i to im bilo malo, pa su krenuli i sa utajom poreza.

Ја ово ништа не верујем

08.03.2019. 15:05

Ја мислим да је ово политичка пресуда јер је Делта независна домаћа фирма. Организовано се уништва све што је здраво, нормално, независно, слободно .. Бар ја тако мислим. Волео бих да одбрана јавно на интернету објави сва суштински најважнија документа из судских списа и доказе. Мислим да је ово глупост. И да је била нека утаја то се организовано, злонамерно користи да се оштети Мишковић и Делта као независне и успешне појаве. Мислим да је тако, волео бих да на интернет изађу сви папири, јавно.

Bole

08.03.2019. 15:16

Pokazalo se da danas u Srbiji niko nije nedodirljiv. Svako mora da odgovara za krivična dela koja je počinio.

Јово

08.03.2019. 15:25

Укључите логику. Имамо извршиоца кривичног дела и помагача. Помагач добија вишу казну. Зашто? Зар је извршилац малолетан, па није знао шта ради? Ово бих ја оборио на вишој дистанци (а нисам адвокат нити правник, али имао сам предмет Логика у гимназији) и укинуо казну господину Мирославу Мишковићу. Тај господин није одговорно лице у предузећу, логично је да не може ни да одговара за почињена кривична дела од стране директора.

VP 6407 Bitolj

08.03.2019. 15:26

Ako su krivi , zasto sud ne trazi restituciju, da vrate pare.... farsa za primer, jer su zalbe vec napisane ...ovo ce se vuci po sudovima sledecih dvadeset godina, a narod neka se nasladjuje sa "pravdom"....!!!

Bica

08.03.2019. 22:10

Oni koji su za vreme bivse vlasti zarili i palili, sad odgovaraju za svoja dela. Danasnje pravosudje radi po zakonu i nema privilegovanih. Svako ce morati da odgovara za svoje postupke.

Sara

08.03.2019. 22:42

Jedna prava odluka da se otac i sin Mišković proglase krivim za utaju poreza, nadam se da će im sud odrezati kazne po meri za ovakav prekršaj.