Najnovije vesti
Vesti Politika
Dačić i Mihajlović sa šefom diplomatije Venecuele: Dijalog je jedini način da se dođe do rešenja

Dačić i Mihajlović sa šefom diplomatije Venecuele: Dijalog je jedini način da se dođe do rešenja

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić susreo se danas sa ministrom spoljnih poslova Venecuele Horheom Areasom, koji boravi u poseti Srbiji.

Ivica Dačić, Horhe Areas, Venecuela Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije / Promo
Ivica Dačić, Horhe Areas, Venecuela

Ministar Dačić iskazao je zadovoljstvo zbog posete i preneo je da Srbiju i Venecuelu karakteriše dugo prijateljstvo, koje se ogleda i u međusobnoj podršci na međunarodnom planu. Zahvalio je i na principijelnoj poziciji Venecuele po pitanju Kosova i Metohije, kao i glasanju protiv prijema Kosova u Interpol i Unesko.

Šef srpske diplomatije preneo je da Srbija vodi principijelnu politiku zasnovanu na poštovanju međunarodnog prava, nemešanja u unutrašnje stvari suverenih država i rešavanja sporova mirnim putem.

Istakao je da Srbija razume tešku situaciju kroz koju prolazi Venecuela, i pozdravio dijalog kao način da se dođe do trajnog rešenja krize u zemlji.

U razgovoru je izražena i obostrana spremnost i interes za unapređenje ekonomske saradnje, koja zaostaje za dobrim političkim odnosima, uz konstatovanje obostrane spremnosti za nastavak saradnje na multilateralnom planu.

Ministar Horhe Areasa zahvalio je Vladi Srbije što razume tešku situaciju kroz koju prolazi Venecuela, i pruža podršku mirnom rešavanju krize kroz dijalog.

Azbuka u zlatovezu na poklon

On je informisao o poslednjim dešavanjima u zemlji i aktivnostima koje se preduzimaju u cilju sprečavanja dalje eskalacije sukoba. S tim u vezi, istakao je da se Vlada Venecuele zalaže za dijalog, kao jedini način za postizanje trajno održivog rešenja.

Sa šefom diplomatije Venecuele sastala se i Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je sa njim razgovarala o mogućnostima saradnje dve zemlje.

Mihajlovićeva je istakla da Srbija i Venecuela imaju dobre prijateljske odnose, zahvalila je na podršci i principijelnom stavu Venecuele po pitanju Kosova i Metohije, i dodala da prostora za saradnju ima mnogo, saopšteno je iz kabineta potpredsednice Vlade.

Horhe Areaza istakao je zadovoljstvo zbog posete Srbiji, rekavši da pored solidarnosti i saradnje na političkom nivou, dve zemlje treba da realizuju konkretnu saradnju i u oblasti privrede.

Mihajlović je gostu iz Venecuele poklonila azbuku u zlatovezu, rad srpskih žena sa sela, koje izrađuju tradicionalne srpske proizvode.