Društvo

“Čarobna šuma” na ORL klinici

Podvodni svet, čarobna šuma, šuma breze i kosmos su motivi kojima su oslikani zidovi prostorija ORL klinike Kliničkog centra u Nišu. Prostorije su oslikali studenti Fakulteta umetnosti, članovi Grupe “Peta 128”. U planu je da studenti oslikaju još nekoliko prostorija na ovoj klinici gde su započeli svoj rad zahvaljuju pozivu direktora Klinike, profesora dr Dušana Milisavljevića. Prema njegovim rečima ovo je prvo oslikavanje prostorija neke klinike KC u Nišu.

 

“ORL klinika se krajem prošle godine preselila u novi prostor koji je preuređen i koji je kvalitetniji i funkcionalniji za rad sa pacijentima ali i za rad samih lekara. Nakon preseljenja počeli smo da razmišljamo šta još može da se uradi u ovom prostoru  kako  bi se pacijenti osećali još lagodnije. U razgovoru sa ovim mladim ljudima, studentima Fakulteta umetnosti, pitao sam da li mogu svoju kreativnost i svoje umetničko nadahnuće da “preslikaju” u ovaj prostor koji je lep, ali je bolnički. Pacijenti, posebno deca koja dođu kod nas na preglede zbog toga se ponekad osaćaju uplašeno i nelagodno. Želja nam je zbog toga bila da  oplemenimo ovaj prostor u kome se sreću lekari i pacijenti. Grupa “Peta 128” je prihvatila poziv, podržali su nas prijatelji kuće i tako je počela ova akcija. Studenti su uložili u sve ovo svoju kreativnost, maštu i vreme, i sada se nalazimo “u brezovoj šumi” koja je zapravo čekaonica za pacijente”, kaže profesor dr Dušan Milisavljević.

On dodaje da su, zahvaljujući studentima sa Fakulteta umetnosti, i najsivlje prostorije u bolnici dobile izgled brezovih šuma gde pacijenti sa osmehom ulaze i izlaze.

“Do sada su studenti oslikali nekoliko  prostora sa različitim tematskim jedinicama. U jednoj prostoriji je čarobna šuma, u drugoj brezova šuma,  u trećoj podvodni svet, u četvrtoj svemir. Deca u  tim sobama gde se proverava sluh, gde se dijagnostifikuje stanje njihove bolesti su,  mogu reći, opuštenija i oduševljena zato što se osećaju kao u svom prirodnom okruženju, u svojoj sobi, možda. Ovu ideju mogu da prate i druge klinike jer je ovo sjajna stavar za pacijente. Ovo nije kraj  jer smo se dogovarali da uredimo i prostor na trećem spratu gde se nalaze ležeći pacijenti”, kaže dr Dušan Milisavljević.

Grupu “Peta 128” čine studenti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu Sara Popović, Paulina Aleksić, Milan Nestorović, Danilo Paunović, Helena Milošević, Simona Mihajlović i Teodora Nikolić. Grupa je oformljena pre godinu dana sa idejom da svojim radom pomažu društvenoj zajednici.

“Bili smo presrećni kada smo dobili poziv sa ORL klinike, prvi put posle našeg osnivanja, da uradimo nešto ovako veliko i plemenito”, kaže Teodora Nikolić, član Grupe “Peta 128”. “Na oslikavanju smo počeli da  radimo početkom februara i oslikavanje je trajalo dvadesetak dana, ali nam je zbog obaveza  na fakultetu bilo malo teže da uskladimo vreme. Zato su vikendi bili samo naši i tada smo najviše i radili. Zaposleni su nam uvek izlazili u susret i uvek su bili tu za nas”.

Da je sada prijatnije raditi na ORL klinici potvrđuju i lekari.

“Kada deca vide ove slike lica im se ozare i mnogo bolje sarađuju sa nama, a roditelji kažu da, kada se vrate kući,  pričaju stalno o tome”, kaže dr Jelena  Blagojević Ignjatović koja radi rehabilitaciju sluha i govora kod predškolske dece. “Deca se u ovom okruženju osećaju mnogo prirodnije. Na slikama ima dosta i detalja koje možemo da koristimo u radu sa decom”.

Helena Milošević iz grupe dodaje  da se ovde njihovi planovi ne završavaju.

“Uvek planiramo neke nove akcije kojih je do sada bilo dosta i sve su bile humanitarnog karaktera. Sada imamo u planu da oslikamo prostor u kome se obrazuju odrasli, a to je na Narodnom univerzitetu gde će se u učionicama naći nekoliko murala koje želimo da uradimo”, kaže Helena. “To neće biti isto kao slike koje videte ovde, ali će u svakom slučaju oplemeniti prostor u kome ovi ljudi rade i provode vreme i biće to podsticaj i inspiracija za njihov dalji rad”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com