21. mart  2019. 02.50  →  18.27 | Izvor: Tanjug, FoNet

Poslanici vladajuće koalicije: Čanak ne želi da Vojvodina bude autonomna pokrajina već federalna jedinica

BEOGRAD -

Poslanici vladajuće koalicije ocenili su danas da Predlog rezolucije o Vojvodini koje je podneo LSV narušava i degradira srpski narod, kao i da je suprotan Ustavu i nedorečen, dok je predlagač Nenad Čanak odbacio takve navode.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović ocenio je da se Čanak zalaže da se promeni državno uređenje i da Srbija postane federalna, navodeći da to nije izvorno njegova ideja već da ona traje prilično dugo.

Kako je rekao, Čanak ne želi da Vojvodina bude autonomna pokrajina već federalna jedinica."Vi ne idete za tim da proširite autonomiju nego ustavni sistem Srbije", rekao je Martinović.

Martinović je istakao da je stav naprednjaka da je Srbija suviše mala da bi je delili na federalne jedinice.

"SNS hoće da Srbija bude matica svih Srba da se mi Srbi složimo i prikupimo jer su vremena izuzetno teška i nije vreme da se delimo", rekao je Martinović i dodao da iskustvo sa federalnim uređenjem nije bilo baš istorijski prijatno za naš narod.

Odgovarajući Martinoviću, Čanak je potvrdio da želi da se promeni ustavno uređenje Srbije, ali da to ne znači da zakon koji je predložila LSV nije u skladu sa važećim Ustavom Srbije.

Potpuno je legalno i legitimno zalagati se za promenu ustavnog sistema, a nelegalno je i nelegitimno primenjivati silu pri tome, naveo je Čanak.

On je zamerio Martinoviću što govori da LSV hoće Srbiju da "podeli na federalne jedinice", objašnjavajući da treba da upotrebi izraz "organizovana kao federalna država".

Martinović je pohvalio lidera LSV zato što je pokazao "visok nivo političke odgovornosti i svesti", jer ne misli da vlast treba menjati na ulici, "da se maše motornim testerama i preti silovanjem predsednici Vlade", na šta je Čanak uzvratio da je njegov stav da se vlast ne menja na ulici, jer "onaj ko na to poziva, poziva na građanski rat".

Ja u tom neću učestvovati, poručio je Čanak.

Poslanik SNS Marko Atlagić je najpre rekao da mu je žao što u sali nisu prisutni poslanici Saveza za Srbiju da sučele stavove o rezoluciji.

"Oni vrše ovih dana protivpravne upade u institucije zemlje. Njihov vođa Boško Obradović izvršio je upad u RIK, opštinu Pećinci, napao je Aleksandra Martinovića, tražio hapšenje predsednika Republike, tražio vojsku da izvrši državni udar, upao na RTS...", nabrojao je Atlagić.

Kako je rekao, građani Srbije od "malog fašiste ne mogu ništa dobro očekivati".

Kao njegovog "sledbenika" pomenuo je profesora Jovu Bakića koji je, tvrdi, za master diplomski rad studentu dao temu "Uloga Pinka i Hepija" u stvaranju i reprodukovanju kulta vođe i analiza sadržaja gostovanja Aleksandra Vučića u emisijama "Teška reč" i "Ćirilica".

"To je isto kao da sam ja dao temu - Uloga Filozofskog fakulteta u Beogradu u stvaranju i reprodukovanju kulta neznanja, intelektualnog prostakluka i diletantizma - slučaj Jovo Bakić", rekao je Atlagić.

On je poručio da neće glasati za Čankovu rezoluciju, jer "narušava i degradira srpski narod na pokvaren način".

"Rezolucija svodi srpski narod u APV na nivo nacionalne zajednice ili nacionalne manjine, nije ni čudo ako se tako čini znajući stavove autora rezolucije", napomenuo je Atlagić i u vezi sa tim podsetio na izjavu Nenada Čanka kao predsedničkog kandidata da bi on priznao Kosovo.

Takođe, rekao je da su "Tadićeve, Jeremićeve, Đilasove demokrate i Čankovi ligaši izbacili iz upotrebe grb Vojvodine koji je za glavni heraldički simbol imao nacionalno obeležje Srba", kritikovao je Atlagić.

Šta će država preduzeti "povodom sramne presude Radovanu Karadžiću"?

Skupština Srbije nastavila je danas rad postavljanjem poslaničkih pitanja, pa je tako poslanicu SRS Natašu Jovanović interesovalo šta će država preduzeti "povodom sramne presude Radovanu Karadžiću".

Ona je pitanje postavila predsedniku Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministarki pravde Neli Kuburović.

Presuda, prema njenoj oceni, predstavlja kontinuitet "antisrpskog Haškog tribunala u satanizaciji srpskog naroda i pokušaj da se nametne krivica i odgovornost za sva dešavanja u RS".

Ona je sve nazvala "montiranim političkim procesom" u kojem su "izvršeni nalozi NATO-a i zapadnih sila" i istakla da je Srbima u Haškom tribunalu izrečeno preko 1.000 godina zatvorske kazne.

Takođe je istakla da genocida u Srebrenici nije bilo i da dodala da će istorija to i dokazati.

"Srbija mora odmah da reaguje, i predsednik, i premijer, i ministar pravde, jer mi to ne možemo da ostavimo u nasleđe budućim generacijama. Moramo da govorimo da je sloboda srpskog naroda u RS neprikosnovena. Karadžić i rukovodstvo RS su dali sve od sebe da srpski narod dobije slobodu", rekla je Jovanović.

Poslanik SPS Žarko Obradović smatra da je tekst Predloga rezolucije o Vojvodini površan, jednostran u mnogim elementima protivurečan, suprotan Ustavu, čak i faktičkom stanju u zemlji, ali i nedorečen.

"Uprkos netačnosti brojnih navoda u obrazloženju jasno se vidi žal predlagača za statusom pokrajine koji je bio utvrđen Ustavom iz 1974. godine, gde je postojao i Ustav pokrajine i izvršna i sudska i zakonodavna vlast, imovina prihodi, a to su elementi i sadržaj autonomije za koje se predlagač zalaže", rekao je Obradović.

On je ocenio da Čanak evidentno želi autonomiju kojom će, kako kaže, Vojvodinu pretvoriti "u državu u državi".

Kazao je i da je netačna ocena o ekonomskoj šteti koju je Vojvodina doživela u godinama posle donošenja novog Ustava Srbije (devedesetih), a nema ni reči šta se desilo posle 5. oktobra 2000.

"Ono što je ostalo živo i posle te liberalizacije, eventualno neka fabrika, dokusureno je pljačkaškom privatizacijom", rekao je Obradović.

On smatra da Čanak tvrdnjama u rezoluciji dovodi u pitanje i spoljnu politiku Srbije jer naglašava da je Srbija deo evropske porodice sa miroljubivom spoljnom politikom i upitao da li Srbija sada vodi agresivnu politiku.

Odgovarajući na zamerke izrečene na njegov račun Čanak je napomenuo da treba da se razgovara o tome kakva bi Vojvodina trebalo da bude u 21. veku.

"Što se tiče uništavanja ekonomije posle 5. oktobra čiji je sinonim Miroljub Labus i jedna potpuno nekontrolisana liberalizacija tu se sa vama više nego slažem. To je nedopustiv potez na koji nažalost, ni LSV nije mogla da utiče, ali je dizala glas", rekao je Čanak.

On je naveo da nije rekao da Srbija ne vodi miroljubivu politiku već se, kaže, naglašava miroljubivost politike i ocenjuje da je samo došlo do nesporazuma.

Nedimović: Najveći "genocid" nad privredom Vojvodine izvršen DOS-ovskom liberalizacijom

U raspravu se uključio i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji je istakao da je "najveći genocid" nad privredom Vojvodine, koju je dominantno nosila prehrambena industrija, izvršen DOS-ovskom liberalizacijom tržišta i privatizacijom poljoprivrednih kombinata".

Nedimović je naveo da je u vreme DOS-a, zbog katastrofalne privatizacije ugašeno nekoliko stotina hiljada radnih mesta od kojih je živeo ogroman broj poljoprivrednika i njihovih porodica.

"Potpuno urušavanje poljoprivrede zacementirano je divljom liberalizacijom koju je sproveo Miroljub Labus i time unakazio prehrambenu industriju koja je ključ ekonomskog razvoja svakog agrara i glavna karika u poljoprivrednom lancu", rekao je Nedimović u parlamentu.

Olena Papuga: Vojvodina sve siromašnija

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Olena Papuga upozorila je danas da Vojvodina postaje iz godine u godinu sve siromašnija regija, iz koje se stanovništvo, posebno pripadnici nacionalnih manjina, masovno iseljavaju iz ekonomskih razloga.

Prazne se mađarska, slovačka, rumunska, rusinska i druga sela, tako da danas ne možete pričati o multietničkoj Vojvodini. Nijedna relevantna državna institucija nema podatak koliko se stanovnika u poslednjih 10 godina iselilo iz Vojvodine, rekla je Papuga.

Ona je istakla da ja stanje posebno katastrofalno u pograničnim opštinama i kao primer navela Kanjižu, gde nema nezaposlenih, "ali to nije rezultat ekonomskih ulaganja, nego migracija u Nemačku, Mađarsku i Austriju".

U mađarsko odeljenje škole u Novom Bečeju upisano je samo 12 dece. A ranije ih je bilo 12 razreda, ukazala je Olena Papuga, jedan od podnosilaca predloga Zakona o finansiranju AP Vojvodina, koji je na dnevnom redu sednice Skupštine.

Ona je rekla da je od 2002. godine broj stanovnika Vojvodine smanjen za pet odsto i da se pokrajina "čisti" iz ekonomskih razloga, a jedan od njih je i pogubno davanje poljoprivrednog zemljišta u zakup Arapima po smešno malim cenama, dok se domaćim paorima to onemogućuje.

Jedino što može ostaviti mlade na selu je poljoprivreda, a država za to nema sluha, konstatovala je Olena Papuga.

Radeta: Fiskalni separatizam uvod u politički

Potpredsednica Skupštine Srbije Vjerica Radeta izjavila je danas da bi, ako se usvoji predlog zakona o finansiranju Autonomne pokrajine Vojvodina, to bio fiskalni separatizam, koji bi bio uvod u politički seperatizam, zbog čega će Srpska radikalna stranka, čiji je poslanik, biti protiv.

Radeta je zapitala vlast u Srbiji da li stavljanjem tog zakonskog predloga želi da udovolji zahtevima pojedinih zvaničnika Evropske unije, poput Dejvida Mekalistera i Maje Kocijančić.

Zašto se raspravlja o finansiranju Vojvodine kad nas na to ništa ne obavezuje. U članu 15. Ustava ne stoji da imamo obavezu da donosimo ovakav zakon. Ako se prihvati ovaj predlog, krši se i Ustav i zakon o budžetskom sistemu, upozorila je ona.

Radeta je ukazala na činjenicu da je u predlogu zakona predviđeno formiranje poreske uprave Vojvodine, čime bi, naglasila je ona, bio potpuno demontiran i razmontiran finansijski sistem države Srbije i morala bi se tome prilagođavati dva sistemska zakona.

Podršku zakonu o finansiranju Vojvodine jedino su najavili poslanici Saveza Vojvođanskih Mađara (SVM) dok su SNS, SPS i SRS rekli da je predlog neprihvatljiv i da neće glasati za njega.

Poslanici iz Saveza za Srbiju, kao i pojedini samostalni poslanici nastavili su bojkot Skupštine Srbije i nisu prisustvovali plenumskoj raspravi.

Obradović: Rasprava u parlamentu farsa

Lider Dveri Boško Obradović ocenio je da je  aktuelna rasprava o Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine farsa čiji je cilj da vlast sakrije temu Kosova i Metohije i fingira postojanje dijaloga u parlamentu.

"Ovo je providan politički manevar da se sakrije tema KiM i to što nema opozicije u plenumu, već tamo sedi lažna opozicija oličena u Vojislavu Šešelju, Nenadu Čanku i Čedomiru Jovanoviću", rekao je Obradović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

On je ocenio da aktuelnom sednicom, na kojoj se raspravlja o predlogu zakona lidera opozicione LSV Nenada Čanka, vlast želi da pokrije činjenicu da Vučić tajno pregovara sa Hašimom Tačijem "o predaji Kosova".

Dodao da je da ceo svet govori o KiM, a da se o toj temi u srpskom parlamentu nije raspravljalo tri godine.

Ocenio je i da je Vučić sa Čankom dogovorio da se u parlamentu raspravlja o njegovom predlogu zakona o Vojvodini, ističući da Dveri smatraju da je pokrajinska administracija nepotreban posrednik između republičke i pokrajinske vlasti i da bi je trebalo "preskočiti".

Gojković: DS pobegla - gde su naši novci?

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da je rasprava o AP Vojvodini pokazala da u parlamentu sede ozbiljni poslanici koji argumentima sučeljavaju mišljenja i dodala da je sada bio trenutak da u salu uđu svi poslanici.

Gojković je rekla da Srbija ne zna ništa o političkim stavovima ni po jednom važnom pitanju onih koji delimično bojkotuju skupštinu.

"I da im ispunimo sve uslove, da damo ostavke, izađemo na izbore, mi ćemo opet da izađemo sa programom, a oni koji neće da dođu da debatuju izlaze pred birače sa motornim testerama i scenama iz filma Skarfejs", rekla je Gojković iz poslaničke klupe.

Kako je rekla, nije znala da građanska opcija "voli fantome i motorne testere" i navela da su "nedefinisani protestanti pokušali u nedelju da linčuju predsednika"

"Bilo šta da su uradili, izbora bi bilo i opet ne bi došli na vlast. Nasilje to je jedino sto mogu da prepoznam u programu", rekla je ona.

Pozvala je demokrate da objasne šta su sve uradili u Vojvodini do 2016. godine, međutim, veruje da DS i "uticajni tviteraš" Bojan Pajtić pate od amnezije i da javnost odgovor na pitanje "gde su naši novci" neće dobiti.

Ona je zahvalila poslanicima koji su primetili da se od 2012. godine treći put već raspravlja o predlozima koji dolaze od opozicije.

"Uvredio me je nastup Zorana Živkovića koji je rekao da je dnevni red bezveze i da je sednica sazvana samo da se nešto dešava. Toliko o nekadašnjem premijeru. Meni nije svejedno to što je on rekao", kaže Gojković.

Upitala je i šta je važna politička tema za Đorđa Vukadinovića koji je rekao da će doći u salu, iako bojkotuje parlament, kada se govori o ozbiljnim i važnim temama.

Osvrnula se i na optužbe poslanice DS Aleksandre Jerkov da je Čankov predlog o finansiranju AP Vojvodina plagijat, rekavši da poznaje strukturu LSV i da smatra da je Jerkov pre prepisala od njih.

Kao primer je navela Marinku Tepić koja je sada u Savezu za Srbiju, a u skupštinu je ušla kao poslanica Nenada Čanka i koja je, kaže, "preotela" predlog zakona o igrama na sreću od LSV.

Veruje da oni koji su glasali za LSV "ni u najluđim snovima nisu mislili da će Marinika Tepić da stane iza Boška Obradovića, nasilnika sa fašističkim idejama"

Ona je kazala i da oni koji bojkotuju parlament mogu da odgovore na pitanje koje je Čanak postavljao u kampanju - gde su naši novci, jer su, kaže, svedoci, međutim, smatra da ne znaju šta da odgovore i da su zato "pobegli"

Ona je na sednici navela šta se sve finansiralo za vreme vlasti DS i Bojana Pajtića u Pokrajini i upitala šta je sa novcem koji je "otišao" preko Tesla banke.

"Tesla banka je za mene nešto fascinantno, a na to može samo da odgovori premijer AP Vojvodina i oni koji su morali da daju pare tamo, pa da se onda to vraća ponovo. Ko zna šta je tu bilo...", rekla je Gojković iz poslaničke klupe.

Ona je dodala da je banka formirana za podsticanje povratka prognanih Srba iz Hrvatske.

"Mislim da od svojevrsne vrste amnezije pate 'uticajni tviteraš' Bojan Pajtić i DS i mi ne možemo da dobijemo dogovor", kazala je ona.

Kaže da je Pajtić "toliko podsticao Srbe da se vrate u Hrvatsku da ih je po poslednjem popisu posle osnivanja banke bilo 20.000 manje.

"Ta banke je od osnivanja poslovala sa gubitkom i kažu verovatno sluzila samo za izvlačenje novca iz Srbije i onda su preusmeravali tamo gde treba da ide, ili privatno ili u partijske džepove. Nisam policija, neka kaže neko drugi. Danas od nje nema ništa", rekla je Gojković.

Istakla je i da se ne zna ko je dobio kredite preko Tesla banke.

Pomenula je aferu "depilacija za srednjoškolce" za koju su, tvrdi, DS i Bojan Pajtić dali subvenciju firmi iz Stare Pazove od preko 170.000 evra, zatim subvenciju firmi sa devičanskih ostrva za suzbijanje larvi komaraca...

"Toliko o polici DS Bojana Pajtića koji je unakazio Vojvodinu", istakla je Gojković.

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 3

lajco molnar  21. 03. 2019. | 14:11
Volim moju ravnicu i u njoj se osecam dobro, ako neko zeli u moje ime(seljak sam i obradjujem vise od 30 hektara zemlje) reci da zivimo losije sada nego pre pet i vise godina, ja ga molim da prestane sa lazima i obmanama.
Mila   21. 03. 2019. | 14:56
Realno kriza je u celom svetu!
Stevo Pavlovič  22. 03. 2019. | 07:19
Mislim da Vojvodina trenuto ima dovoljno autonomnih funkcija, ne treba im davati vise od toga jer to moze podstaci brojne separatističke grupe.