Lideri EU postiglli dogovor o odlaganju Bregzita

Goran ČVOROVIĆ

22. 03. 2019. u 08:27

Lideri zemalja članica EU ponovo su posvetili svoj samit famoznom članu 50. Lisabonskog sporazuma, ne bi li oko izlaska Velike Britanije pronašli rešenje kojim će svi biti zadovoljni

Лидери ЕУ постиглли договор о одлагању Брегзита

Tereza Mej AP Photo

BRISEL-OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

LIDERI zemalja članica odobrili su u četvrtak Velikoj Britaniji kratak predah za "bregzit", i to po dva scenarija. Kako je to nešto pre ponoći na konferenciji za štampu u četvrtak veče u Briselu saopštio predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, prva opcija za izlazak je 12. april, ukoliko Donji dom britanskog parlamenta sledeće nedelje ponovo odbije ispregovarani sporazum o razlazu. Drugi datum je, u slučaju pozitivnog odgovora poslanika, 22. maj, dan pred izbore za Evropski parlament.

Postoji, međutim, i treća mogućnost, a to je da Velika Britanija odluči da se uopšte ne pozove na član 50. Lisabonskog sporazuma koji definiše uslove izlaska! U tom slučaju, Londonu bi do 12. aprila obavezno morao da raspiše evropske izbore. U protivnom, opcija "dugog odlaganja" pala bi u vodu. Tereza Mej je prethodno tražila odlaganje do 30. juna uz objašnjenje da Velika Britanija još nije spremna.

- Atmosfera na sastanku je bila bolja nego što se očekivalo, a razgovori konstruktivni – preneo je Tusk i poručio da je zadovoljan dogovorom.

Pred početak samita, evropski lideri, na čelu s Emanuelom Makronom i Angelom Merkel, gubili su strpljenje oko "bregzita" s beskrajnim finalom. Istovremeno, nikome ne odgovara razlaz u haosu.

- Britanija se kreće ka scenariju odlaska iz EU bez sporazuma ukoliko britanski parlament opet bude glasao protiv predloga britanske premijerke Tereze Mej – izjavio je presednik Francuske Makron, dodavši da sporazum, koji je pregovaran dve godine, ne može viši da se menja.

Zračak nade za London i njegovu kupovinu vremena udahnuo je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poručivši pred jučerašnji sastanak da je kraće odlaganje moguće, ali pod uslovom da poslanici Ujedinjenog kraljevstva prethodno izglasaju sporazumni raskid.                         


Emanuel Makron i Angela Merkel AP Photo

KINA U EVROPI

"BREGZIT" jeste dominirao, ali se na samitu govorilo i o još jednoj temi: političkim, ekonomskim i bezbednosnim osnovama za saradnju s narastajućom svetskom silom Kinom, koja se već ugradila u Evropu. Veruje se da je saradnja neophodna već i zbog činjenice da danas u svetu postoje tri ekonomske sile - SAD, EU i Kina.

PADE SAJT

ZBOG masovne podrške peticiji kojom se traži da Velika Britanija ostane u EU u četvrtak je pao sajt britanske vlade na kojem se objavljuju peticije. Oko 600.000 ljudi podržalo je peticiju da se opozove član 50 koji je bio okidač za odlazak Britanije iz EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Mrki

22.03.2019. 08:46

Znači, narod koji je glasao većinom za izlazak iz EU, moraće da sluša manjinu bogatih? Ako im to uspe, novo robovlasničko društvo je na pomolu....

mama

22.03.2019. 09:15

Opet Englezi vuku za nos celu Evropu! Da li su tolikoglupi i li su tolike kukavice?!

Ivan Zgrozeni

22.03.2019. 10:16

Zasto nije bio postignut dogovor o otcepljenju Slovenije i Krvatske?

MEDIJI I DIKTATURA MISLJENJA

22.03.2019. 10:22

Sta ti je snaga medija i njihovih vlasnika. Prvo im omoguce glasanje jer su mislili da ce glasati onako kako zele, inace da su znali ne bi im ni dali da glasaju! A i ako se cak i desi da se zeznu, tu su mediji i isto onako kako su sa velikom sigurnoscu na pocetku glasali da izadju iz EU sada isti ti ce glasati sa velikom sigurnoscu da ostanu! Koja je poenta kad preko medija mogu sve!? I na zapadu i na istoku ista stvar. Svaki narod nema svoju glavu, on ima medije da mu kaze njegovo misljenje!