Svet

0

EU prihvatila odlaganje Bregzita

Autor: SA

Izvor: N1

EU prihvatila odlaganje Bregzita

Izvor: Foto: Beta, AP


Sinoć su posle osam sati pregovora vođe EU prihvatile da odobre Velikoj Britaniji dve opcije za odlaganje Bregzita dalje od prvobitnog roka 29. marta. Oni su se dogovorili da odlože Brezgit do 22. maja ukoliko britanski poslanici iduće nedelje odobre sporazum koji je premijerka postigla sa Unijom.

Ako ga ne odobre, odlaganje će biti kraće, do 12. aprila, kada Velika Britanija mora da izloži kakve naredne poteze planira ili da izađe iz Unije bez sporazuma.

U izjavi sinoć posle čekanja da 27 ostalih zemalja EU donesu odluku na samitu u Briselu Tereza Mej je rekla da će sada "naporno raditi na tome da dobije podršku za usvajanje sporazuma", prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

"Nadam se da možemo svi da se složimo da smo sada došli do trenutka odluke. Ja ću uložiti svaki mogući napor da osiguran da možemo da izađemo sa sporazumom i krenemo dalje sa našom zemljom", rekla je sinoć Tereza Mej.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je sinoć da je britanska premijerka prihvatila ponuđene scenarije za odlaganje Bregzita.

"Sastao sam se sa premijerkom (Terezom) Mej više puta večeras da budem siguran da Velika Britanija prihvata scenarije za odlaganje, i oduševljen sam da mogu da potvrdim da imamo dogovor", rekao je sinoć Tusk.

Dogovor postignut sinoć znači da Bregzit bez sporazuma 29. marta više nije u opticaju, ali Britanija bi i dalje mogla da izađe iz EU bez sporazuma ukoliko poslanici donjeg doma britanskog parlamenta ne odobre sporazum Tereze Mej do 12. aprila, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Rasprava o sporazumu zakazana je za ponedeljak, ali Dauning strit je naveo da za sada nije određen datum za glasanje o njemu.

U izjavi novinarima Mej je odbacila pozive da opozove član 50 kojim je pokrenut proces izlaska Britanije iz EU. To bi značilo da je Bregzit otkazan. Pozivi su usledili pošto je peticija koja poziva da se opozove član 50 Lisabonskog ugovora dobila više od dva miliona potpisa, navodi BBC.

Protestna šetnja u kojoj se traži još jedan referendum takodje je planirana za subot u Londonu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR