Makron i Tusk o odlaganju Bregzita

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kaže da su EU 27 i Ujedinjeno Kraljevstvo formalizovali odluku o odlaganju Bregzita i poručuje da su do 12. aprila i dalje moguće sve opcije u procesu izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije. Emanuel Makron poručuje da Evropa ne sme da ostane talac Bregzita.

"Moguć je dogovor, duže odlaganje Bregzita ukoliko Ujedinjeno Kraljevstvo odluči da ponovo razmotri svoju strategiju, a moguće je i povlačenje Člana 50 što je u rukama vlade Ujedinjenog Kraljevstva", izjavio je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta kaže da je EU spremna na najgore, ali da se nada najboljem.

"Sudbina Bregzita je u rukama naših britanskih prijatelja", zaključuje Donald Tusk.

Makron: Evropa ne sme da ostane talac Bregzita 

Francuski predsednik Emanuel Makron kaže da Evropa ne sme da ostane talac procesa Bregzita koji je u toku.

"Evropski projekat ne sme ostati zarobljenik Bregzita", rekao je Makron.

Makron je to rekao u vreme kada se britanska premijerka Tereza Mej bori da ubedi poslanike u duboko podeljenom parlamentu da podrže njen sporazum o Bregzitu, nakon što je na samitu EU dobila još vremena za povlačenje Britanije iz bloka, preneo je Rojters.

Evropski savet jednoglasno je doneo odluku da se povlačenje Velike Britanije iz Evropske unije odloži za 22. maj 2019. godine, navodi se u zaključima dvodnevnog samita lidera EU u Briselu.

Taj produžetak odobrilo je 27 članica EU pod uslovom da Donji dom britanskog parlamenta sledeće nedelje podrži Sporazum o povlačenju.

"Po drugom scenariju, ako Sporazum o povlačenju sledeće nedelje ne bude odobren od strane Donjeg doma, Evropski savet pristaje na odlaganje do 12. aprila 2019. godine i očekuje da Velika Britanija pre tog datuma Evropskom savetu predstavi naredne korake", izjavio je po završetku samita predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво