Dostupni linkovi

UEFA započela proceduru protiv Crne Gore zbog rasizma


Crnogorski navijači tokom utakmice Crna Gora - Engleska, Podgorica
Crnogorski navijači tokom utakmice Crna Gora - Engleska, Podgorica

UEFA je otvorila disciplinski postupak protiv Crne Gore zbog rasističkog ponšanja navijača na utakmici kvalifikacija za Euro 2020 sa Engleskom u ponedjeljak veče.

Englezi su ubjedljivo pobijedili sa 5-1 ali je će utakmica ostati u pamćenju zbog rasističkog ponašanja usmjerenog na neke od njihovih igrača prije svega Dannya Rosea i Raheema Sterlinga.

Selektor fudbalske reprezentacije Engleske Gareth Sauthgate prethodno je najavio je da će Fudbalski savez prijaviti Evropskoj fudbalskoj uniji (UEFA) uvrede na rasnoj osnovi koje su navijači Crne Gore uzvikivali engleskim igračima tokom utakmice u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Engleska je sinoć u Podgorici ubjedljivo pobijedila Crnu Goru sa 5:1, a BBC je prenio da su se već u šestom minutu čule uvrede na rasnoj osnovi kada je Rose imao loptu, a nastavile su se tokom cijele utakmice, i uglavnom su bile namijenjene tamnoputim fudbalerima.

"Nema sumnje da se to dogodilo. Znam šta sam čuo i prijavićemo UEFA-i. To je neprihvatljivo. Naši igrači moraju da znaju da imaju podršku, znaju da je cijela ekipa uz njih", naveo je selektor.

Nakon što je postigao peti gol, Sterling je pokrio uši rukama pred domaćim navijačima koji su mu zviždali, a zatim su ka njemu poleteli razni predmeti koji su pali na teren.

Reprezentativci Engleske su osudili uvrede crnogorskih navijača.

"Nekoliko idiota upropastilo je sjajnu noć i to je tužno. Tužno je što pričamo o ovoj situaciji poslije velike pobjede. Svi su čuli šta se dogodilo, za ovo je potrebna prava kazna, ne samo dvojici ili trojici koji to rade, već to mora da bude kolektivno. Stadion prima 15.000 ljudi. Bez obzira o kome se radi, ako tvoji navijači vrijeđaju na rasnoj osnovi, onda bi trebalo suspendovati cio stadion, da niko ne može da gleda utakmicu", rekao je Sterling.

"Kada suspenzija istekne, navijači će dobro razmisliti. Ako svi vole fudbal željeće da dođu i gledaju svoju reprezentaciju, pa će dva puta razmisliti prije nego što urade nešto toliko glupo", dodao je engleski reprezentativac.

XS
SM
MD
LG