Dostupni linkovi

Parlament preuzeo kontrolu nad Bregzitom, Mej protiv


Sednica parlamenta Velike Britanije
Sednica parlamenta Velike Britanije

Poslanici britanskog parlamenta usvojili su amandman koji će im omogućiti da preuzmu kontrolu nad procesom Bregzita.

U seriji takozvanog "probnog glasanja" (indicative), poslanici će moći da se izjasne o različitim opcijama – uključujući "mekši Bregzit", ostanku u carinskoj uniji sa EU, izlazak bez sporazuma ili novom referendumu – da bi utvrdili da li postoji većina za neko od rešenja.

Tereza Mej (Theresa May) je istakla da je "skeptična" prema potezu parlamenta, jer ne garantuje da će iznedriti većinu za bilo koju opciju, te da ne obavezuje njenu vladu.

Posle duge rasprave, predlog je usvojen kasno sinoć sa 329 glasova za i 302 glasa protiv.

Za pomenutu odluku parlamenta glasalo je i 30 poslanika Konzervativne stranke Tereze Mej, kao i tri ministra: Ričard Harington (Richard Harrington), Alister Bart (Alistir Burt) i Stiv Brajn (Steve Brine). Oni su podneli ostavke, a Harington, bivši ministar industrije, optužio je vladu da "igra rulet sa životima i imovinom" Britanaca.

On je dodao da je "apsurdno da smo se našli u političkom ćorsokaku i…. da parlament nije o tome razgovarao u Donjem domu. Ja to nazivam demokratskim deficitom".

Tereza Mej je nastojala da spreči poraz svoje vlade nudeći poslanicama seriju glasanja o alternativnim rešenjima za Bregzit, koja bi organizovao njen kabinet.

Ona je istakla da bi preuzimanje agende u Donjem domu od strane poslanika, stvorilo "neželjeni presedan".

Međutim, poslanici koji su podržali predlog kolege iz Konzervativne partije Olivera Letvina (Letwin), ističu da nemaju poverenja da će im Vlada omogućiti da iskažu svoj stav o najširem spektru rešenja za Bregzit.

Među njima je i lider Laburističke partije Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn), koji je kazao da Vlada "mora da ozbiljno shvati ovaj proces". Dodao je da poslanici žele da postignu sporazum kako izaći iz ćorsokaka, uključujući da građani glasanjem potvrde dogovor koji je postigla Tereza Mej sa Evropskom Unijom, a što ona ne želi jer bi se na glasačkim listićima našla i opcija "ostanka" u EU.

Poslanici koji su podržali pomenuti amandman upozorili su da u slučaju postojanja većine za plan drugačiji od sporazuma Tereze Mej, biće "meteža" ukoliko ga ona bude ignorisala.

Naravno, moguće je i da pristalice Bregzita, koji se protive vladinom sporazumu, ali ne podržavaju ni opciju da parlament preuzmu kontrolu nad procesom – na kraju stanu iza Tereze Mej, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Taj scenario ne treba isključiti imajući u vidu da je deo poslanika sklon još mekšem Bregzitu nego što predviđa sporazum britanske premijerke i EU.

Dakle, suočeni sa dve opcije - glasanje za premijerkin plan ove sedmice ili mnogo duže natezanje koje može rezultirati još bližim odnosima sa Briselom – može dovesti do toga da pristalice Bregzita koje su dva puta glasali protiv pomenutog dogovora, sada podrže ovaj dokument, dodaje Bi-Bi-Si.

Mej izgubila kontrolu

Ministar Vlade u senci za pitanja Bregzita Keir Starmer je napisao na Tviteru: "Još jedan poražavajući poraz za premijerku koja je potpuno izgubila kontrolu nad svojom partijom, vladom i procesom Bregzita.

Hilari Ben (Hilary Benn), predsedavajući odbora Donjeg doma parlamenta za izlazak iz EU, kazao je da su poslanici preuzeli odgovornost za ovaj proces jer Vlada ne radi svoj posao.

Poslanica Škotske nacionalne partije (SNP) Džoana Čeri (Joanna Cherry) istakla je da parlament preuzima kontrolu ne samo nad zasedanjem u sredu.

"Konsenzus koji sada nastojimo da izgradimo je nešto što je Tereza Mej trebalo da pokuša da postigne još pre dve godine", dodala je Čeri.

Bivša ministarka za Bregzit Suela Braverman (Suella Braverman) nazvala je odluku parlamenta "masakrom".

"Znamo da je većina poslanika protiv Bregzita, oni ne poštuju obaveze koje proizilaze iz referenduma i sada teže da ponište njegove rezultate. To je neprihvatljivo", smatra Braverman.

Međutim, bivši ministar Harington je upozorio da je vladin pristup "rezultirao otkazivanjem investicija i prebacivanjem poslova u inostranstvo".

Po njegovim rečima, malo je verovatno da Donji dom parlamenta može da ukine član 50. koji reguliše napuštanje EU, ali organizovanje drugog referenduma da bi se utvrdilo "kakav je stav javnosti", bilo bi "veoma legitimno".

Probna glasanja

U seriji takozvanog "probnog glasanja" (indicative), poslanici će moći da se izjasne o različitim opcijama – uključujući "mekši Bregzit", ostanku u carinskoj uniji sa EU ili novom referendumu – da bi se utvrdilo da li postoji većina za neko od rešenja.

Tereza Mej je istakla da je "skeptična" prema potezu parlamenta, jer ne garantuje da će iznedriti većinu za bilo koju opciju, te da ne obavezuje njenu vladu.

"Rezultat takvog glasanja može voditi ishodu o kome nije moguće pregovarati sa EU", poručila je premijerka poslanicima.

Portparol departmana britanske Vlade za izlazak iz EU je upozorio poslanike da treba da imaju u vidu koliko će dugo trajati pregovori o nekoj od opcija te da bi u tom slučaju Velika Britanija morala da učestvuje na izborima za Evropski parlament krajem maja.

Tereza Mej nije u ponedeljak dobila većinu u parlamentu da se po treći put glasa o sporazumu koji je postigla sa EU, ali je rekla da će nastaviti napore da dobije podršku za ovaj dokument.

EU je Velikoj Britaniji, koja je zatražila odlaganje Bregzita koji je trebalo da počne 29. marta, ponudila dve opcije.

Prva opcija je odlaganje do 12. aprila ako Velika Britanija ne prihvati sporazum, ili 22. maj ako britanski parlament u trećem pokušaju usvoji sporazum o razlazu koji su London i Brisel postigli u novembru.

Opcija da Velika Britanija izađe iz EU bez sporazuma mogla bi da izazove velike ekonomske poremećaje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG