Najnovije vesti
Vesti Svet
DIKTATOROV JELOVNIK Šta se sve nalazi na meniju severnokorejskog vođe dok njegov narod UMIRE OD GLADI (FOTO)

DIKTATOROV JELOVNIK Šta se sve nalazi na meniju severnokorejskog vođe dok njegov narod UMIRE OD GLADI (FOTO)

Dok ostatak njegove zemlje nema šta da jede, severnokorejski lider Kim Džong Un uživa u luksuznoj hrani, a tokom njegovih putovanja u inostranstvo prati ga i posebno osoblje koje iz predostrožnosti isprobava poslastice pre njega. Pol Smart iz Australije, glavni kuvar hotela “Sofitel Ledžend Metropol” u Hanoju, gde je Kim bio na samitu sa američkim kolegom Donaldom Trampom, ispričao je da su oba lidera povela sa sobom u Vijetnam svoje kuhinjsko osoblje.

kim džong un hrana Foto: JORGE SILVA / EPA;
kim džong un hrana

Kim i Tramp otputovali su u Hanoj 27. februara, na svoj drugi samit koji je neočekivano prekinut sledećeg dana usled kolapsa pregovora o denuklearizaciji. Smart je rekao da je severnokorejsko osoblje bilo “misteriozno, ali veoma profesionalno”.

Pol Smart
Foto: Profimedia
Pol Smart

- Poneli su sami svoje namirnice za pripremu obroka, uključujući japansku govedinu “vagi”, tradicionalno korejsko jelo “kimči”, guščju paštetu, ženšen i punč od voća persimon – ispričao je Smart.

U paketu su se nalazile i druge delikatese, poput jastoga i kavijara.

- On voli da jede i isprobava razne kuhinje – rekao je Smart o Kimu.

Tokom samita Smart je pripremio “društvenu večeru” za Trampa, Kima i druge zvančnike, a na meniju su se našli grilovana pečenica sa kimčijem od kruške, čokoladni lava kolač i sušeni punč od persimona. Smart je priznao da je razmišljao da pred zvaničnike iznese vijetnamske ukuse ali je ipak, “nakon pažljivog razmatranja”, izabrao zapadno orijentisanu kuhinju.

Kim i Tramp u Hanoju
Foto: Profimedia
Kim i Tramp u Hanoju

- Trudio sam se da ukus održim neutralnim i da napravim ukusnu, jednostavnu hranu koja će zadovoljiti oba nepca – istakao je Smart.

On je ranije ispričao medijima da je Tramp tražio dobro pečen odrezak, dok Kim voli siroviji, podseća "Foks njuz".

Oko sat vremena pre večere Kimovo osoblje je isprobalo svako jelo kako bi se uverili da je bezbedno za konzumaciju. Smart je trebao da posluži guščju paštetu i ribu na ručku 28. februara, pre nego što je samit otkazan.

- Bio sam razočaran što nije došlo do ručka, ali su američki i severnokorejski kuvari veoma dobro sarađivali. Sve je proteklo dobro – ukazao je Smart.

Za Kima se i ranije govorkalo da ima sofisticirani ukus, pa je tako 2014. pokušao da pošalje tri izaslanika u Francusku da nauče kako se pravi sir ementaler. Jedan dezerter iz Severne Koreje je 2017. tvrdio da Kim jede supu od ptičjih gnezda koja košta 2.700 dolara, kavijar i druga uvozna jela u zemlji u kojoj vlada nestašica hrane zbog siromaštva i sankcija.