Najnovije vesti
Vesti Svet
"VREME JE ZA UZBUNU" Nevakcinisanoj deci ZABRANILI boravak na javnim mestima, situacija alarmantna: Ovo je nezabeležena epidemija

"VREME JE ZA UZBUNU" Nevakcinisanoj deci ZABRANILI boravak na javnim mestima, situacija alarmantna: Ovo je nezabeležena epidemija

U okrugu Roklend, osam kilometara od Njujorka, proglašena je vanredna situacija, a deci koja nisu vakcinisana zabranjen je boravak na javnim mestima. Ova mera je objavljena u utorak posle podne, nakon što su od oktobra u toj oblasti zabeležena rekordna 153 slučaja malih boginja.

vakcine 01 Foto: Tanjug/AP
vakcine 01

Ovo je najnoviji region u SAD koji uvodi drastične mere u nastojanju da suzbije širenje virusa.

Guverner države Vašington proglasio je vanrednu situaciju u januaru, kada je tamo došlo do širenja zaraze malim boginjama, a savezna agencija Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavila je da je 2019. do širenja zaraze došlo u Teksasu, Ilinoisu, Kaliforniji i Njujorku, pri čemu se pod širenjem zaraze podrazumevaju tri ili više registrovanih slučajeva.

Vanredna situacija u okrugu Roklend, koja je stupila na snagu u ponoć, znači da je osobama mlađim od 18 godina koje nisu vakcinisane protiv malih boginja zabranjeno da borave na javnim mestima u narednih 30 dana.

- Ovo je kriza javnog zdravlja i vreme je da se podigne znak za uzbunu i preduzmu odgovarajuće mere - izjavio je Ed Dej, upravnik okruga Roklend.

Vlasti u Roklendu ranije su zabranile nevakcinisanoj deci da dolaze na nastavu u nekim školama, ali najnovija mera je do sada najradikalniji potez.

Foto: Tanjug/AP

- Roditelji će biti smatrani odgovornim ukoliko bude kršenja mera u vanrednim uslovima. Odlučno zahtevamo od roditelja, za šta smo sada i zakonski ovlašćeni, da vakcinišu decu - dodao je Dej.

On je saopštio da je poreklo širenja zaraze u sedmoro "nevakcinisanih putnika", koji su posetili Roklend 2018.

Samo u 2019. u ovom okrugu zabeleženo je 48 slučajeva malih boginja.

Agencija CDC navodi da su deca izložena najvećoj opasnosti zbog malih boginja. Jedno u dvadesetotoro zaražene dece oboli od zapaljenja pluća, a jedno od 1.000 umre od virusa. Oticanje mozga može dovesti do gluvoće i invaliditeta. Nevakcinisane trudnice su takođe izložene visokom riziku: male boginje mogu uzrokovati prevremeni porođaj.

Prema pdoacima CDC, od prvog januara do 21. marta ove godine registrovano je 314 slučajeva malih boginja u 15 država SAD, a u državi Njujork, gradu Njujorku i Nju Džersiju "prvenstveno među nevakcinisanim osobama u zajednicama ortodoksnih Jevreja".