Katolička crkva mora obeštetiti žrtve seksualnog zlostavljanja

Karadima je dugo negirao optužbe da je seksualno zlostavljao osobe koje su ga tužile (EPA)

Čileanski prizivni sud odlučio je da Katolička Crkva mora platiti odštetu trima žrtvama spolnog zlostavljanja za koje je odgovoran bivši svećenik iz Santiaga Fernando Karadima, čime se otvara put za dizanje sličnih građanskih tužbi, javlja Reuters. 

Jednoglasnom odlukom zahtijeva se da Crkva plati po 100 milijuna pesosa (146.000 američkih dolara) svakome za “moralnu štetu”: Juanu Carlosu Cruzu, Joseu Andresu Murillu i Jamesu Hamiltonu.

Oni su Karadimu optužili za spolno zlostavljanje prije deset godina, a Crkvu za prikrivanje. 

Odluka prizivnog suda prva je takva odluka kojom se zahtijeva da moćna čileanska Katolička Crkva plati odštetu, u jeku skandala sa svećeničkim spolnim zlostavljanjem, zbog kojeg se papa Franjo ispričao crkvenoj zajednici diljem svijeta.

Slučaj bi mogao otvoriti put poplavi civilnih tužbi u kojima se od latinoameričke Katoličke Crkve traži novčana odšteta.

Na odluku se još može žaliti čileanskom vrhovnom sudu.

Ostavka nadbiskupa

Čileanski istražitelji bavili su se slučajevima približno 120 tužbi za spolno zlostavljanje i njegovo prikrivanje, u koje je upleteno 167 crkvenih dužnosnika i djelatnika.

Zbog tog je skandala papa Franjo prošlog tjedna prihvatio ostavku kardinala Ricarda Ezzatija, nadbiskupa Santiaga i najvišerangiranog člana Katoličke Crkve u Čileu.

Karadima (88), koji živi u staračkom domu u glavnome čileanskom gradu, dugo je negirao optužbe da je spolno zlostavljao osobe koje su ga tužile. 

Civilne vlasti nikad mu nisu sudile jer je nastupila zastara.

U vatikanskoj istrazi 2011., međutim, ustanovljeno je da je kriv za spolno zlostavljanje te ga je papa otpustio iz svećeničke službe.

Izvor: Agencije