Američki general: Aktivnosti Pjongjanga nisu denuklearizacija

Kapaciteti kojima raspolaže Sjeverna Koreja i dalje su opasnost za SAD, Južnu Koreju i druge saveznike u regiji, tvrdi general Abrams (EPA)

Vojne djelatnosti Sjeverne Koreje “nespojive su s denuklearizacijom”, koju Sjedinjene Američke Države postavljaju kao uvjet za ukidanje sankcija Pjongjangu, rekao je general Robert Abrams, zapovjednik američkih snaga u Južnoj Koreji.

“Unatoč popuštanju napetosti duž demilitarizirane zone (između dviju Koreja) i prekidu strateških provokacija te javnim najavama denuklearizacije, gotovo nije bilo promjene u vojnim kapacitetima Sjeverne Koreje”, kazao je Abrams pred odborom američkog Kongresa.

“Ti su kapaciteti i dalje opasnost za SAD, Južnu Koreju i naše saveznike u regiji. S obzirom na sve to, mislim da je nužno zadržati snage koje su raspoređene i spremne odvratiti od svakog agresivnog čina (Pjongjanga)”, dodao je američki general.

Odgovarajući na pitanje o znacima djelatnosti o kojima su izvještavali mediji strahujući od eventualnih priprema za ispaljivanje rakete ili projektila, zapovjednik američkih snaga u Južnoj Koreji nije htio otvoreno ulaziti u potankosti o zapažanjima SAD-a.

Pregovori bez uspjeha

“Djelatnosti koje smo zapazili nespojive su s denuklearizacijom”, ipak je rekao.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un obvezao se da će raditi na “potpunom uklanjanju nuklearnog oružja s Korejskog poluotoka” nakon povijesnog susreta na vrhu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u lipnju 2018. u Singapuru.

No, pregovori nakon toga kako bi se ta nejasna obećanja provela u djelo nisu omogućili konkretan pomak, a drugi susret dvojice čelnika u veljači u Vijetnamu završio se neuspjehom.

SAD ne želi “postupnu” denuklearizaciju Sjeverne Koreje nego potpuno i brzo razoružanje u zamjenu za ukidanje sankcija, prenosi AFP. 

Izvor: Agencije