Erdogan: Vrijeme je da Aja Sofija postane džamija

Sekularni status Aje Sofije dopušta svim vjernicima da meditiraju, posmatraju ili jednostavno uživaju u zapanjujućoj arhitekturi zgrade koja datira iz 6. stoljeća (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u srijedu da je vrijeme da se istanbulska znamenitost Aja Sofija preimenuje u džamiju jer je njeno pretvaranje u muzej “bila velika greška”.

“Aja Sofija više se neće zvati muzejom. Taj status bit će joj oduzet. Aju Sofiju zvat ćemo džamijom”, izjavio je Erdogan za televiziju A Haber.

“Oni koji dođu u Aju Sofiju posjetit će džamiju Aju Sofiju”, rekao je, prenosi Hina.

Bivša crkva i džamija, a sada muzej često izaziva napetosti između kršćana i muslimana zbog islamskih aktivnosti koje se tamo odvijaju, poput učenja Kur'ana i zajedničkih molitvi.

Sekularni status

Njen sekularni status dopušta svim vjernicima da meditiraju, posmatraju ili jednostavno uživaju u zapanjujućoj arhitekturi građevine koja datira iz 6. stoljeća.

Erdogan je u predizbornoj kampanji, kojom skuplja glasove za svoju Stranku pravde i razvoja, uoči lokalnih izbora 31. marta.

Turski čelnik rekao je da će se o toj ideji raspravljati nakon izbora.

“Mislimo da je došlo vrijeme da preduzmemo takav korak, koji turski narod zahtijeva”, rekao je.

Taj potez vjerovatno će izazvati ljutnju kršćana i povećati napetosti između historijskih neprijatelja, Turske i Grčke, koje su obje članice NATO-a.

Izvor: Agencije