BEOGRAD – Adria njuz iz Luksemburga, kompanija koja je vlasnik televizije N1, uputila je pismo na više od 130 adresa medjunarodnih i nevladinih organizacija, medijskih asocijacija, kao i Evropske unije i zatražila zaštitu televizije N1 i njenih novinara od kampanje koju protiv njih, kako smatraju, vode visoki državni, vladini i funkcioneri vladajuće koalicije.Kako se navodi u saopštenju, od početka emitovanja programa 2014. godine N1 Srbija izložen je permanentnim pritiscima, etiketiranju i kampanji obeshrabrivanja, koji dolaze od najviših funkcionera vlade i vladajuće koalicije uključujući i predsednika države.

“Cilj pritisaka i kampanje od početka je da se N1 kompromituje i zastraši etiketiranjem kao antisrpska, opoziciona i antivladina televizija. Etiketiranje javnih funkcionera redovno prate napadi na N1 u tabloidima i drugim medijima koji su pod direktnom ili indirektnom kontrolom vlasti. ;Svaki talas napada na N1 dovodio je do brojnih pretnji novinarima i urednicima N1 posredstvom različitih platformi. Samo retke su procesuirane i dobile su sudski epilog”, navodi se.

Ta kompanija je ukazala da, dok sa jedne strane deklarativno podržava slobodu medija, vlast u Srbiji “čini sve da slobodne medije utiša”.

“Prava paradigma te hipokrizije je poslednja izjava ministra policije da su mediji u Srbiji slobodni. Isti ministar policije ne tako davno, televiziju N1 nazvao je CIA televizijom”, dodaje se u saopštenju i ukazuje da su pritisci i napadi na N1 pojačani od kada ta televizija izveštava sa gradjanskih protesta koji se održavaju u Srbiji.

Adria njuz je navela da je N1 televizija permanentno i uživo izveštavala sa protesta ispred Radio-televizije Srbije, da su kamere sve vreme bile u zgradi javnog servisa i da su prenosili i vanrednu konferenciju za novinare ministra policije, izjavu direktora RTS-a i deo vanredne informativne emisije RTS-a posvećene tom dogadjaju. ;

“Usledili su novi i očigledno organizovani, preteći pritisci i napadi na N1 u kom su učestvovali pre svega ministri, kao i premijerka vlade Srbije. N1 je pred kamerama moćnih nacionalnih televizija, etiketiran kao ‘učesnik’ protesta. Izveštavanje N1 vladini funkcioneri ocenili su kao: ‘licemerno’, ‘skandalozno’, kao ‘poziv na učešće na upad u RTS’, izveštavanje ‘sa ciljem da se protest omasovi’, ‘poziv na nasilje’, ‘planirano izveštavanje iza kog stoji vitalni politički interes N1’. ;Ove najgrublje klevete i opasne poruke državnih funkcionera kulminirale su u tabloidima bliskim vlasti. Na portalu jednog od njih izveštavanje N1 ocenjeno je kao ‘poziv na ubistvo predsednika Srbije'”, navodi se.

U pismu medjunarodnim organizacijama se ukazuje i da su, nakon toga, usledile nove pretnje usmerene ka televiziji N1 i njenim novinarima sa društvenih mreža, gde se zaposleni označavaju kao izdajnici i strani plaćenici. ;

“Uvek je neizvesno šta nakon ovakvih pretnji može da usledi. ;Srbija je zemlja koja ima veliku frustraciju ubistava novinara koja nikada nisu rasvetljena. N1 u ovom trenutku čini posebne napore kako bi osigurao fizičku bezbednost svojih novinara. ;Molimo Vas da, u okviru vaših mogućnosti, utičete na vladu i državni vrh Srbije kako bi se ovakve kampanje, inicirane od njih, zaustavile. ;Nadamo se da ćete učiniti sve da se pritisci na N1, kao i druge nezavisne medije u Srbiji smanje i omoguće minimalni uslovi za njihovo funkcionisanje”, navodi se u pismu.

(Beta)