BEOGRAD, 28. marta (Tanjug) – Najuspešnijim učenicima i stipendistima Fonda za obrazovanje Roma (REF) danas je dodeljeno 16 laptop računara, u okviru programa “Pospešivanje zapošljivosti mladih Roma u Srbiji”.

Donaciju je obezbedila Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Menadžerka programa za Srbiju Nataša Kočić-Rakočević je rekla Tanjugu da taj progam podržava Nemačka razvojna banka (KfW), kao i da ima tri komponente: stipendijski program za mlade Rome učenike srednjih škola i fakulteta, rad na njihovoj zapošljivosti nakon završetka srednjeg ili visokog obrazovanja i rad na uključivanju Roma u sistem obrazovanja.

“Ovde smo da nagradimo učenike koji su uspešno završili razred u srednjoj školi ili fakultet ili uspešno prošli kroz jednu od obuka i pronašli posao. Smatramo da je dodatni napor koji su uložili vredan nagrade”, naglasila je ona.

Dodala je da je REF mađarska fondacija koja je aktivna u Srbiji od 2005. godine.

Siniša Ðurić GIZ-a je kazoa da akcija podele računara pokazuje gest podrške mladim Romima koji su imali dobre rezultate u školovanju, kako bi nastavili da rade na sebi i pronašli posao.

Kako je rekao, među nagrađenima ima i povratnika iz inostranstva.

“Želimo da znate da niste zaboravljeni, da se na vas misli i ulaže i da želimo da potpuno integrišete u društvo”, poručio je Ðurić.

Korisnica REF progama stažiranja i jedna od nagrađenih Razija Smajilović iz Beograda ima 20 godina i završila je srednju medicinsku školu na Zvezdari, a sada studira na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu.

“Moja saradnja sa REF-om je počela prošle godine kada su mi omogućili plaćeno stažiranje u periodu od šest meseci u zdravstvenim ustanovima, u Domu zdravlja Rakovica i KCB Dragiša Mišović”.

Kazala je da je usavršila svoje znanje i stekla nove veštine i zahvalila REF-u i GIZ-u.

“Laptom će mi značiti puno za dalje školovanje. Moja želja je da se sada zaposlim kao medicinska sestra i da paralelno studiram. Volela bih da me REF-a podrži i u drugim projektima”, navela je Smajilović.

U Impact Hub-u je uručno 16 laptop računara koje će koristiti 39 ljudi, to jest braća i sestre nagrađenih.

REF ističe je da je u Srbiji izuzetno niska stopa diplomiranja Roma – 11,5 odsto u poređenju sa 88 odsto mladih iz većinske populacije.

Takođe, niska je stopa zaposlenosti mladih Roma – 14 odsto u poređenju sa 38 odsto mladih iz većinske populacije.

Ogranične mogućnosti za zapošljavanje nakon diplomiranja u kombinaciji sa nepovoljim socio-ekonomskim statusom i osećajem isključenosti često dovode do toga da Romi napuštaju školovanje.

Isto tako mnogi poslodavci i dalje oklevaju da zaposle svršene srednjoškolce i studente iz romskih zajednica, čak i kada su potpuno kvalifikovani, navodi REF.

Projekat “Unapređivanje mogućnosti za integraciju i obrazovanje Roma u Srbiji, pospešivanje zapošljivosti mladih Roma i reintegraciju povratnika” sprovodi Predstavništvo Fonda za obrazovanje Roma u Srbiji, a finansiran je kroz program Nemačke finansijske saradnje.

Taj program implementira Nemačka razvojna banka KfW u ime Vlade Nemačke, Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Tanjug