Linkovi

CG: Završeno suđenje za pokušaj terorizma - presuda 9. maja


Bratislav Dikić, jedan od optuženih za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori
Bratislav Dikić, jedan od optuženih za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori

Suđenje za pokušaj terorizma u Crnoj Gori u oktobru 2016, u medijima nazvano “slučaj državni udar”, završeno je u Višem sudu u Podgorici iznošenjem završnih riječi jednog od četrnaest optuženih, lidera opozicionog Demokratskog fronta (DF), Milana Kneževića. Presuda je zakazana za 9. maj.

Knežević je u završnoj riječi rekao da su on i funkcioneri DF-a radili sve po zakonu, kako bi na izborima pobijedili Demokratsku partiju socijalista (DPS), ističući da je proces bio montiran a presuda već napisana.

On je ocijenio da neko misli da će osuđujućom presudom “zaustaviti građanske proteste koji već nekoliko nedjelja potresaju Crnu Goru” i poručio da “nikakva presuda ne smije da zaustavi građanske proteste”.

"Bila je namjera da se osudimo ja i Mandić, kako bi se zabranio Demokratski front", ocijenio je Knežević i dodao da je optužnica počivala na iskazima svjedoka-saradnika Saše Sinđelića i Mirka Velimirovića.

"Proces je bio montiran a presuda već napisana": Milan Knežević, foto: Aleksandar Ljumović (RFE/RL)
"Proces je bio montiran a presuda već napisana": Milan Knežević, foto: Aleksandar Ljumović (RFE/RL)

Lider DF-a pozvao je sud i tužilaštvo da daju "jedan dokaz, jedan razgovor, fotografiju ili snimak sa Šišmakovim, Popovim i bilo kim… vezano za mene, Andriju Mandića i Mihaila Čađenovića… jedan dokaz za ono što su pričali Sinđelić i Velimirović”.

“Želim da me neko demantuje i kaže da ima snimak i sve što smo radili. Ne mogu da imaju, jer nijesmo radili ništa, radili smo sve u skladu sa zakonom kako bi pobijedili na izborima DPS", rekao je Knežević i dodao da je “jasno je da se na svaki način pokušala obezbijediti pobjeda DPS-a koja je organizovala ovaj montirani državni udar!.

Prema njegovim riječima, jasno je i da je pobjeda DPS-a bila potrebna “kako bi se ubrzala ratifikacija protokola Crne Gore u NATO".

Sudija Suzana Mugoša saopštila je da sud odbija kao neosnovane predloge odbrane da se izvrši uvid u audio i video snimke dostavljene uoči početka iznošenja završnih riječi, “obzirom da ovako dostavljeni snimci ne mogu biti dokaz po Zakonu o krivičnom postupku”.

Tužilaštvo je u završnim riječima saopštilo da u cjelini ostaje pri optužnici i predložilo rigorozne kazne za navodne organizatore pokušaja terorizma, dok je odbrana saopštila da smatra da krivica optuženih nije dokazana i zatražila oslobađajuću presudu.

Grupu od 14 osoba - dvojicu nedostupnih državljana Rusije, devet srpskih državljana, te dvojicu lidera i vozačm DF-a, optužnica Specijalnog državnog tužilaštva tereti da su planirali nasilno obaranje prozapadne vlasti kako bi bio spriječen prijem zemlje u NATO.

XS
SM
MD
LG