Evropski parlament traži ukidanje viza Prištini

G. Č. - V. M.

28. 03. 2019. u 19:44

Evropski parlament u četvrtak pozvao članice Unije da usvoje liberalizaciju viznog režima. Kukan: Hitno da se ukinu takse na srpsku robu

Европски парламент тражи укидање виза Приштини

Foto Tanjug/Ap

PRIŠTINA je u četvrtak iz Strazbura dobila dve važne poruke. Evropski parlament pozvao je na ukidanje viza za nosioce kosovskog pasoša, dok je iz parlamentarnog Odbora za saradnju sa Srbijom stigao poziv da hitno ukinu takse na srpsku robu.

Evropski parlament u četvrtak je usvojio predlog Evropske komisije kojim se od članica Unije traži vizna liberalizacija za građane KiM sa kosovskim pasošima.

Izvestilac za viznu liberalizaciju u Evropskom parlamentu Tanja Fajon rekla je da je "Kosovo ostalo crna rupa na Zapadnom Balkanu" kada su u pitanju vize, i pozvala EU da odmah reaguje.

Komesar EU za unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos izjavio je da je zadovoljan što je EP prepoznao važnost bezviznog režima za Kosovo. Deo članica EU ne podržava viznu liberalizaciju zbog straha od mogućih migracija sa te teritorije.

Takođe, u četvrtak je održan i sastanak Parlamentarnog odbora EU za stabilizaciju i pridruživanje sa Srbijom, a predsednik tog tela Eduard Kukan pozvao je vlasti u Prištini da ukinu takse od 100 odsto na srpsku robu.

On je kazao da i Srbija i Kosovo treba da ostanu multietničke i da bilo koji sporazum može biti prihvatljiv samo ako je međusobno dogovoren, u skladu sa međunarodnim pravom i ako uzme u obzir sveukupnu stabilnost u regionu. Kukan je pozdravio napredak u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije u Srbiji i poručio da je našoj državi potreban pluralistički medijski pejzaž, uz adekvatno finansiranje i garancije za zaštitu novinara.

PROTIV NASILjA I ZASTRAŠIVANjA

KUKAN je na sednici odbora rekao da je mirna mobilizacija građana deo demokratskog društva, ali je istakao da neslaganje sa uređivačkom politikom javnog emitera ne bi trebalo da bude izraženo nasiljem i zastrašivanjem njegovih novinara. Kazao je i da parlament treba da bude mesto za demokratsku debatu, gde vladajuće i opozicione stranke treba da budu u stanju da nađu zajednička rešenja i odgovore na pitanja od javnog značaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Sneki

28.03.2019. 20:27

Super, neka ih ukinu pa da šiptari nasele Evropu i neka ih usreće svojom kulturom. Jedva čekam da odu i nas ostave na miru

bager

28.03.2019. 20:32

To je ta Eu kojoj hrli nasa vlast,,za koljace srba nagrada da putuju po evropi bez viza,,,za Srbiju ucene i takse,otimanje teritorije i jos puno toga sto ce tek doci ali sve redom,,

Alex

28.03.2019. 21:55

Svim siptarima i romima da hitno ukinu vize da mi malo prodisemo a da se EU obogati kulturom, dobrotom, higijenom i slicno. Bravo za EU.

Noca

28.03.2019. 22:03

Dakle stize nagrada kosovu za uvodjenje taksi a sada kao ucenu njima, navode ukidanje taksi.Potpuno licemerje jer ukidanje taksi je izgubilo svaki smisao ,sada kada su rafovi napunjeni drugim proizvodjacima.Na trziste kosova su smisljeno uvedeni drugi distributeri tako da su takse samo maskirale vojsku kosova,prodaju Trepce idr. a sada nam EU pomaze da imamo moralnu satisfakciju.Ekonomska otimacina uz prethodnu otimacinu 15% teritorije.Sta li nas tek ceka ako nas ikada prime u clanstvo EU?

Мр Радомир Шћепановић

28.03.2019. 22:33

Дајте им визе и преселите их код себе у ЕУ!

X.Y.Z.

28.03.2019. 22:36

А шта се могло друго очекивати?Јел им Ђилас помогао да им се укину визе?Пошто и он, као и ови, заједно са фашистичком ЕУ мрзе Србе!

Милојко

28.03.2019. 22:56

"Европски парламент", почињем да се смејем......,

Lenka

28.03.2019. 23:51

@Милојко - Potplaceni cinovnicici se jako zalazu za veliku Albanbiju, zaista standard u Albaniji i ne zna se sta napeduje vise, ljudska prava, standard zivota ili ekonomija. Srbija je propisno ponizena i nakautirana. Zavrsite vise sa tom prokletom EU i okrenite se braci rusima i kinezima.

Sem

29.03.2019. 10:55

@Милојко - Pa vi ste se definitivno i okrenuli Rusi i nemoj ovde da kukumaces jer niste vi za EU nikad ni bili!

Немања

29.03.2019. 00:00

Дивна вест. За двадесет година има да их на Косову остане толико, да се сместе под једну стабљику марихуане.

George Marijanovic

29.03.2019. 12:26

Ja bi voleo da pitam Srbe dali Je Srbija toliko zavisna od Siptarskih trzista da bi bez njih propali?

Vatro Marx

29.03.2019. 19:04

Sta su cekali dosada , To su trebalo vec odavno da postupe na ovaj nacin. Siptari ne brinu puno, oni su u stanju pjesice preko svih granica , da stignu do odredjenog cilja.

Бриселски споразум

29.03.2019. 22:42

Тачка 14 - Србија неће ометати чланство Косова у ЕУ...