NOVI PAZAR: Sanacija i revitalizacija Kule motrilje

NOVI PAZAR – Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija odobrilo je sredstva za realizaciju projekta “Sanacija i revitalizacija Kule motrilje” kojim je predvidjeno da za godinu dana, Kula motrilja, jedan od simbola Novog Pazara, bude otvorena za posjetioce i ispunjena raznim sadržajima. Nosilac projekta biće Regionalna turistička organizacija Sandžaka uz podršku Grada Novog Pazara.

Konzervatorsko restauratorski projekat sanacije i revitalizacije Kule motrilje će ove godine realizovati Regionalna turistička organizacija Sandžaka i Grad Novi Pazar. Direktor Haris Gegić, rekao je da je ovaj projekat od velikog značaja za turizam grada, te da će doprinijeti novom i atraktivnom izgledu ambijentalne celine novopazarske tvrđave, doneti nove kulturne sadržaje i postati mjesto susreta i širenja pozitivne energije. Revitalizacijom ovog objekta dobija se prostor od pet međusobno povezanih etaža u funkciji galerijskog, izložbenog i muzejskog karaktera, sa jednom od etaža koja predstavlja multifunkcionalnu dvoranu za različite kamerne priredbe, tribine, književne večeri i slično.

Koordinator ovog projekta i pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara, Emir Ašćerić, kaže da ovaj projekat ima iistorijski značaj u očuvanju kulturne baštine grada. “Ono što je najvažnije da će se ovo kulturno dobro zaštiti od propadanja. Saniraće se krovna konstrukcija, restaurirati fasade, sanirati ulaz, zameniti dotrajale međuspratne konstrukcije i svi drugi radovi prema standardima zaštite i uslovima Republičkog zavoda. Takođe, projektom su utvrđeni sadržaji koji su uz balansirani odnos konzervacije autentične arhitekture i savremeni pristup projektovanju doveli do očuvanja zatečenih vrednosti i dobijanja korisnog savremenog prostora”, pojasnio je Ašćerić.