');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Papa i kralj Maroka: Zaštiti multireligijski karakter Jerusalima

Papa Franja i kralj Maroka Muhamed VI pozvali su danas na zaštitu multireligijskog karaktera Jerusalima, uz poruku da sveta mesta u tom gradu moraju da budu pristupačna pripadnicima svih vera.

Papa Franja
Papa Franja

U zajedničkom apelu, koji su potpisali prvog dana posete papa Franje Rabatu, papa i kralj Muhamed VI istakli su da su duboko zabrinuti za duhovni značaj Jerusalima, kao i za njegov značaj kao "grada mira".

Papa Franja i kralj Muhamed VI smatraju da je važno da se očuva Sveti grad Jerusalim kao "zajednička baština čovečanstva" i, naročito za sledbenike tri monoteističke religije, kao mesto susreta i simbol mirne koegzistencije. U apelu se poziva i na "potpunu slobodu pristupa" Jevrejima, muslimanima i hrišćanima i na garantovanje njihovog prava da tamo vrše bogosluženje.

Otkako je američki predsednik Donald Tramp objavio odluku Vašingtona da premesti američku ambasadu u Jerusalim 2017. godine, papa, kao i drugi hrišćanski lideri i šefovi država u muslimanskim zemljama, intenzivnije izražavaju zabrinutost za grad, podseća Rojters.

Vatikan podržava dvodržavno rešenje za sukobe Palestinaca i Izraela, uz saglasnost obe strane o statusu Jerusalima u okviru mirovnog procesa.