Polovina građana smatra da je Kosovo izgubljeno, ali većina protiv priznavanja nezavisnosti

Dve trećine građana Srbije na referendumu bi se izjasnilo protiv priznavanja jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti iako većina smatra da je Kosovo izgubljeno i da Srbija nije u mogućnosti da ponovo uspostavi suverenitet na toj teritoriji.
Polovina građana smatra da je Kosovo izgubljeno, ali većina protiv priznavanja nezavisnosti
Foto: Google maps
Ovo pokazuje poslednje istraživanje Instituta za evropske poslove, sprovedeno od 8. do 14. marta ove godine, na reprezentativnom uzorku od 1.207 ispitanika na teme da li je Kosovo izgubljeno, učešće građana u unutrašnjem dijalogu, (ne)priznanje nezavisnosti Kosova, razgraničenje i referendum.
 
Da je Kosovo izgubljeno smatra 47 odsto građana, 12 odsto ne zna da se izjasni, a 41 odsto ima suprotno mišljenje, prenosi Blic rezultate istraživanja.
 
Među onima koji smatraju da je Kosovo izgubljeno su u većem procentu ispitanici starosti od 30 do 60 godina, sa srednjim i visokim stepenom obrazovanja iz svih regiona - osim iz istočne i južne Srbije. Gotovo polovina smatra da nije ostvarivo da Srbija opet ima punu kontrolu i suverenitet na Kosovu i to češće navode žene, stariji od 30 godina, ispitanici najmanje srednjeg stepena obrazovanja i stanovnici regiona Beograd.
 
Da je to ostvarivo veruje 36 odsto, dok 15 odsto ne zna odgovor. U unutrašnjem dijalogu o Kosovu nije učestvovalo 93 odsto ispitanika, četiri odsto ne zna, dok tri odsto ispitanih navodi da su učestvovali i među njima je nešto više muškaraca i ispitanika sa najmanje završenom srednjom školom.
 
Više od polovine ispitanika, 54 odsto, smatra da sadašnja vlada neće priznati nezavisnost Kosova i to većinom navode stariji od 60 godina, stanovnici regiona zapadna Srbija sa Šumadijom, dok sa porastom nivoa obrazovanja opada broj ispitanika koji smatraju da Vlada neće priznati nezavisnost Kosova.
 
Da će Vlada priznati kosovsku nezavisnost veruje 27 odsto ispitanika, dok 19 odsto ne zna odgovor na ovo pitanje.
 
Nezavisnost Kosova u zamenu za brže učlanjenje Srbije u EU ne bi podržalo 78 odsto ispitanika, od kojih je više muškaraca, dok sa porastom godina starosti ispitanika ovaj broj raste. Kosovsku nezavisnost podržalo bi 13 odsto učesnika u istraživanju, a devet odsto njih ne zna.
 
Šta podrazumeva ideja razgraničenja Srbije i Kosova ne zna 57 odsto ispitanika i ovaj odgovor češće navode žene i stanovnici istočne i južne Srbije, a sa porastom stepena obrazovanja opada broj ispitanika koji navode da ne razumeju ideju razgraničenja.
 
Pod idejom razgraničenja 29 odsto građana podrazumeva uspostavljanje granice, pri čemu bi sever Kosova pripao Srbiji, a Preševska dolina Kosovu, dok 14 odsto smatra da je to uspostavljanje granice u skladu sa trenutno postojećom administrativnom linijom.
 
Razgraničenje Srbije i Kosova ne podržava 41,8 odsto ispitanika i to su češće muškarci starosti od 30 do 44, kao i stanovnici svih regiona izuzev Vojvodine.
 
Razgraničenje podržava 24,5 odsto, među kojima je nešto više starijih od 60 godina i ispitanici iz regiona Vojvodine, petina građana navodi da je čula, ali da im nije jasno šta se podrazumeva pod razgraničenjem.
 
O ovom pitanju ne ume da se izjasni 9,9 odsto ispitanika, a 3,8 odsto nije ni čulo za tu ideju.
 
Ukoliko bi se referendum o nezavisnosti Kosova održao sutra, 74,5 odsto građana navodi da bi glasali protiv i to su u većoj meri muškarci, građani stariji od 45 godina i ispitanici sa osnovnom i srednjom školom. Za kosovsku nezavisnost izjasnilo bi se 6,2 odsto, 11 odsto ne bi izašlo na referendum, dok 8,3 nije umelo da se izjasni.
 
Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove kaže da političke elite u poslednjih 10 godina nisu građanima objasnile o čemu se pregovara. 
 
"Proces je netransparentan i građani su zbunjeni, imamo konfuzne izjave ne samo ove vlade već i prethodnih vlasti. Unutrašnji dijalog u kojem su, kao, učestvovale nevladine organizacije, akademici, crkva, bio je farsa, bez rezultata. Vučić pokušava da ubedi građane da status kvo nije dobar, ali mi i dalje ne znamo šta je predlog rešenja. Ne znamo šta znači razgraničenje. Zato je važno da postoji predlog i da se razgovara. U suprotnom, bojim se da dogovoreno neće moći da se implementira, jer će zavisiti od neke sledeće vlasti", kaže on.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija