31. mart  2019. 08.32  →  22.03 | Izvor: Tanjug

Izbori u Turskoj: Erdoganova AKP 48, opozicioni CHP 31 odsto

ANKARA -

Partija pravde i razvoja (AKP) turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana vodi na lokalnim izborima sa 48 odsto glasova nakon prebrojanih oko 28 procenata glasačkih listića, javio je večeras turski javni servis TRT.

Glavna opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) osvojila je 31 odsto glasova, na osnovu oko 28 odsto prebrojanog glasačkog materijala sa više od 194.000 glasačkih mesta, preneo je AP.

Ukupno 12 političkih stranaka učestvovalo je na izborima na kojima su građani danas birali lokalnu vlast za mandat od pet godina.

Na izborima su učestvovala i ukupno 73 nezavisna kandidata za načelničke funkcije, a pravo glasa imalo je 57 miliona građana.

Tursku čini ukupno 81 provincija, među kojima je 30 metropola, uključujući Istanbul i Ankaru.

Na prethodnim lokalnim izborima održanim 2014. Erdoganova stranka osvojila je skoro 43 odsto glasova i zadržala vlast u Istanbulu i prestonici Ankari.

Na izborima za lokalnu vlast u najvećem turskom gradu Istanbulu ranije danas su glasala dvojica glavnih kandidata, prenosi AP i podseća na izjavu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, koji je i sam bio gradonačelnik ove metropole u kojoj živi 15 miliona ljudi, da je pobeda tu od ključne važnosti i da "ko god pobedi u Istanbulu, osvaja Tursku".

Mediji su zabeležili glasanje kandidata vladajuće stranke Binalija Jildirima, bivšeg Erdoganovog premijera i ministra saobraćaja i opozicionog kandidata Ekrema Imamoglua, koji je do sada bio na čelu jedne od istanbuskih opština.

AP podseća da mandat gradonačelnika Istanbula traje pet godina.

Erdogan je takođe glasao u ovom gradu u okviru lokalnih izbora koji po oceni AP predstavljaju ključni test za njegovu popularnost u vreme oštrog privrednog pada.

Navodi se da je Erdogan u obraćanju medijima prisutnim na glasačkom mestu izrazio žaljenje zbog smrti dve osobe u pokrajini Malatja na istoku Turske, koje su imale veze s izborima.

AP navodi da je Erdogan poručio da "ne bi bilo korektno da se od ovoga pravi ispitivanje ili presuđivanje između političkih stranaka".

Turski predsednik je lokalne izbore nazvao "ključnim osloncem demokratije" i dodao da bi uspeg njegove partije dodao "veliku moć" predsedničkoj administraciji.

Na izborima u Turskoj glasala i žena stara 107 godina

Sukrije Ozbaj, 107 godina stara Turkinja iz Sanliurfe, uprkos poznim godinama danas je došla na biračko mesto u tom gradu i iskoristila pravo glasa na lokalnim izborima koji se održavaju u Turskoj.

Kako je javila agencija Anadolija, Sukrije Ozbaj, koja navodi da je glasala na svim izborima od svoje 18 godine, na biralište je došla u pratnji 80.godišnje ćerke Emine.

Nakon glasanja, 107.godišnja Turkinja je novinarima kratko kazala da je atmosfera na izborni dan prelepa i poželela puno sreće svim kandidatima.

"Iako imam mnogo godina, hvala bogu, zdrava sam. Nadam se da će nam ovi izbori svima doneti sreću. Drago mi je da sam glasala", rekla je Ozbaj.

Istakla je da je glasala na svim izborima od svoje 18 godine.

Smatra se da je ova Turkinja jedna od retkih osoba koja je učestvovala na svim izborima u toj zemlji.

Tokom lokalnih izbora četvoro mrtvih

Četiri osobe su danas poginule, a na desetine je povređeno u sukobima tokom lokalnih izbora u Turskoj.

Tursko ministarstvo unutrašnjih poslova je potvrdilo četiri smrtna slučaja, dok mediji izveštavaju o nizu incidenata, uključujući i nekoliko ubadanja nožem, prenosi "Politiko".

Agencija Anadolija navodi da su još dve osobe izgubile život u južnoj provinciji Gazijantep, kada su pristalice dva rivalska kandidata uzajamno otvorile vatru.

U pucnjavi su ranjene dve osobe.

Prethodno je Temel Karamolaolu, vođa manje turske islamske političke partije "Felisiti", izjavio da je dvoje ljudi ubijeno na istoku Turske na izbornom mestu.

On je na svoj Tviter profilu napisao da su volonter i posmatrač izbora ubijeni u jednom okrugu provincije Malatja.

Turska novinska agencija Anadolija izvestila je i da je jedna osoba ubijena a druga povređena u svađi između pristalica konkurentskih kandidata na lokalnim izborima, prenosi AP.

Karamolaolu je izjavio da je članove stranke napao rođak kandidata iz turske vladajuće Partije pravde i razvoja.

Vučić čestitao Erdoganu pobedu u većini turskih gradova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i čestitao mu na pobedi na današnjim lokalnim izborima u većini turskih gradova.

Predsednik Vučić je rekao da se raduje nastavku saradnje sa predsednikom Erdoganom, jer Srbija pridaje veliki značaj istinskom prijateljstvu sa Turskom i posvećena je dobrim i čvrstim bilateralnim odnosima.

On je naglasio da Srbija ostaje pouzdan partner, kako bi, uz međusobno razumevanje i poštovanje, dalje razvijali političke odnose i širili ekonomsku i svaku drugu saradnju.

Vučić je rekao da se raduje skoroj poseti predsednika Erdogana, kada će zajedno obeležiti značajan jubilej - 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Turske, ali i razgovarati o konkretnim projektima, koji će dve zemlje još čvršće povezati u budućnosti, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.