Išinger za RTS: EU treba prvo da uradi svoj domaći zadatak

Nemački diplomata Volfgang Išinger rekao je za RTS da perspektiva članstva za Srbiju i druge zemlje regiona treba da bude otvorena. Smatra da proces proširenja treba da se nastavi.

Čuveni nemački diplomata Volfgang Išinger, koji se dugo bavi Balkanom i koji je učestvovao u naporima Trojke da pronađe rešenje za pitanje Kosova i Metohije boravio je u Beogradu i tom prilikom dao intervju za RTS.

Komentarisao je, između ostalog, nedavne poruke koje su iz Pariza stigle u Beograd da Srbija neće postati članica Evropske unije dok se Unija ne reformiše.

"Pitanje može li, i treba li EU da se širi pre nego što se reformiše, prastaro je pitanje i tokom 30 godina smo ga mnogo puta razmatrali. Sad je opet na dnevnom redu", rekao je Išinger.

Smatra da proces proširenja treba da se nastavi i da Unija treba da drži reč koju je dala u Solunu pre mnogo godina.

"Perspektiva članstva za Srbiju i druge zemlje regiona treba da bude otvorena i mi ćemo pokušati u to da ubedimo francuske kolege. Mada su i Francuzi u pravu kad kažu da Unija treba prvo da uradi svoj domaći zadatak pre nego što dođe u situaciju da ima više članica. Imamo dakle dva cilja, proširenje i produbljenje EU", rekao je nemački doplomata.

"Sigurno je da niko ni u Berlinu ni drugde neće osporiti da perspektiva pridruženja Uniji mora da ostane otvorena", rekao je Išinger.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво