Od vatre odbranjene kuće u hercegovakim selima

D. Curać

31. 03. 2019. u 16:41

Hercegovački vatrogasci tokom vikenda imali pune ruke posla. Vatra se primakla na desetak metara od objekata

Од ватре одбрањене куће у херцеговаким селима

Požari zapretili domaćinstvima / Foto Cernice 1 VJ

VATROGASCI iz Bileće, Nevesinja i Gacka proteklog vikenda borili su se sa brojnim požarima, a u nekoliko sela odbranjene su kuće i objekti od vatrene stihije.

Na bilećkoj teritoriji praktično da nije bilo dela te opštine, gde vatrogasne jedinice nisu intervenisale, a najteže je bilo u selu Korita, zaseoku Doluše gde se vatra primakla na desetak metara od objekata. Vatrena stihija blizu je bila i u selu Granica, ali i tu su uspešno odbranjena domaćinstva.

- Prošlih sedam dana nismo stali. Imamo požare u više sela od granice sa Crnom Gorom, pa sve do Korita, Pogorja, Bijele Rudine, Meke Grude. Ulažemo maksimalne napore da sprečimo širenje vatre, ali vetar i nepristupačan teren otežavaju nam posao. Najvažnije je da smo odbranili objekte - istakao je Željko Bojović iz VJ Bileća.

Vatrogasci su gasili požare širom opštine, a u pomoć su im izlazili i meštani. Dečak Nemanja Milićević u Bijeloj Rudini čim je primetio vatru izašao je sam na teren gde je pokušao da spreči njeno širenje.


Pročitajte još:POŽARI BUKTE U MAKEDONIJI: Evakuacija u toku, vatra preti kućama, crkvi, uhapšene dve osobe

- Čim sam primetio dim izašao sam da ga gasim. Prethodnih desetak dana stalno je bilo požara oko našeg sela, a uzrok je verovatno ljudski faktor - kaže Milićević.

A pune ruka posla su imali i u Gacku, gde je više požara stavljeno pod kontrolu. Vatra je i dalje aktivna u selu Cerovac, gde se ne može ugasiti zbog teškog terena. Ništa bolja situacija nije bila ni u Nevesinju.

- Stanje je bilo kritično u selu Zalom, ali smo uspeli tokom cele noći subotu na nedelju da sačuvamo objekte - rekao je nevesinjski vatrogasac Aleksandar Pištinjat.

CIVILNA ZAŠTITA

ZBOG učestalih požara Hercegovinu su posetili i pripadnici Republičke uprava civilne zaštite. Zamenik direktora Darko Ljuboje sastao se sa bilećkim vatrogascima, kojima će ako bude trebalo podršku pružiti i jedinicu za gašenje požara na otvorenom prostoru sačinjena od četrdeset pripadnika deminera Republičke uprave Civilne zaštite.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije