31. mart  2019. 18.03  | Izvor: RTV

Najvažnije je prijaviti nasilje

NOVI SAD -

Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici primenjuje se od 1. jula 2017. godine. Ipak, mediji su i dalje puni napisa o slučajevima porodičnog nasilja, često i sa smrtnim ishodom.

video icon

Uvek ističemo da je nasilje najvažnije prijaviti, kaže za RTV psiholog Nada Padejski Šekerović.

Mnoge žene uđu u začarani krug nasilja i priča se često završava tragično. Istraživanja pokazuju da je percepcija žrtve o riziku kom je izložena tačnija od percepcije drugih, zato što ona najbolje prepoznaje partnera i najbolje prepoznaje signale nadolazeće opasnosti.

Prema Novom zakonu o porodičnom nasilju, kada žrtva prijavi nasilnika, nadležni organi reaguju istog trenutka, kaže advokat Nenad Cvejić.

Nasilje treba prijaviti. To važi za žrtve, ali i za ljude koji su kao svedoci prisustvovali situaciji gde je neko bio maltretiran na bilo koji način, kaže naš sagovornik.

 

 

Broj komentara: 2

браша  31. 03. 2019. | 23:33
Најбоље је превентивно пријавити све мушкарце, па отићи у Истанбул ди нема `насиља` ? Па ни дивља свиња није опасна док не дође у безизлазну ситуацију, а камоли човек....
Rile  01. 04. 2019. | 08:45
Nasilje nad muškom populacijom ne postoji? Zabranjeno je i govoriti o tome a kamoli pisati. Muškarci trpe psihičko nasilje u današnje vreme zahvaljujući tehnologiji današnjice a to im je i cilj.Zavisi koji oblik nasilja se primenjuje od strane žena nad muškarcima.Državne službe pogotovo Centri za Socijalni Rad nestručno obavljaju tu delatnost.