Svet

0

Netanjahuova partija dovodi u pitanje mentalnu sposbnost njegovog rivala

Autor: MIM

Izvor: Beta

Netanjahuova partija dovodi u pitanje mentalnu sposbnost njegovog rivala

Izvor: Foto: Beta / AP

Po nedavnim ispitivanjima javnog mnjenja pred parlamentarne izbore 9. aprila savez partija Plavo i belo u kojem je Ganc jedan od lidera popularniji je od Likuda.

Ganc u kampanji ističe svoj bezbednosni kredibilitet što je veoma važno glasačima u Izraelu.

Međutim, pošto baš nije bio uspešan u dva nedavna televizijska intervjua Likud je pokušao da ih iskoristi, objavivši video u kojem se zumiraju široko otvorene oči bivšeg generala uz zvuk violine iz filma Alfreda Hičkoka "Psiho" u pozadini. Uz to stoji potpis "Potpuno stabilan".

Izraelci su navikli na negativnu kampanju i 2015. godine Netanjahu je objavio video snimak baš na dan izbora u kojem je upozorio da arapski glasači hrle na glasačka mesta u hordama ne bi lli podstakao svoje pristalice da izađu na birališta.

U ovoj izbornoj kampanji optužen je za huškanje jer je tvrdio da će njegovi protivnici sarađivati sa arapskim političarima.

Ganc s druge strane pokušava da iskoristi niz istraga za korupciju protiv Netanjahua i takođe kritikuje njegovu nesposobnost da zaustavi raketnu vatru iz pojasa Gaze na jug Izraela.

Netanjahu je danas obeležio 10. godinu na funkciji i teži da četvrti put uzastopno postane premijer. S obzirom da je bio premijer prvi put 1990-tih godina moglo bi se desiti da postane predsednik Vlade Izraela koji je najduže na toj funkciji i nadmaši oca nacije Davida Ben-Guriona, prvog izraelskog premijera.

Netanjahuova najnovija taktika zaprepastila je izraelske psihologe i bivše saborce penzionisanog generala.

Kolumnista tiražnog Maariva je objavio tvrdnju, ne navodeći izvor, da je nakon penzionisanja 2015. godine Ganc išao kod psihologa i da mu je prepisan lek.

Ganc je to porekao, insistirajući da se sastao s "organizacionim konsultantom" i koristeći igru reči, s obzirom da su reč pilula i metak iste na hebrejskom jeziku, rekao da poznaje samo 5,56 i 7,62 što su kalibri za M-16 i AK-47 automatske puške.

Bivši šef vazduhoplovnih snaga koji je služio sa Gancom Amir Ešel je branio svog komandira u dnevniku Jediot ahronotu.

"Nazvati načelnika generalštaba koji je posvetio život državi ludim samo zbog političkog rivalstva je nešto što se ne radi", napisao je on.

Izraelsko udruženje psihologa je izdalo saopštenje protestujući protiv delegitimizacije onih koji su imali tretman psihologa.

Udruženje je pozvalo političare da se bave "mentalnim zdravljem na odgovarajući i način dostojan poštovanja".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR