31. mart  2019. 18.55  →  19.43 | Izvor: Tanjug

Rusija: Ne dozvoliti rušenje krstionice kod Tivta

MOSKVA -

Poslanik ruske Državne dume Sergej Železnjak izjavio je danas, reagujući na najavu crnogorskih vlasti da će srušiti krstionicu na Ostrvu cveća kod Tivta, da se rušenje hramova uvek smatralo iživljavanjem nad duhovnim tradicijama naroda.

 

"Rušenje hramova uvek se smatralo iživljavanjem nad duhovnim tradicijama naroda. Pozivam vlasti da ne dozvole vandalizam", istakao je Železnjak.

Kako je preneo Sputnjik, on je podsetio i da je prijateljstvo Rusije i Crne Gore uspostavljeno još tokom vladavine dinastije Petrovića i da se još od tog vremena pišu mnoge zajedničke stranice istorije bratskih zemalja.

Istovremeno, vernici Srpske pravoslavne crkve najavili su da će se noć uoči najave rušenja Krstionice na Prevlaci Svetog Arhangela Mihajla, kod Tivta, okupiti kako bi sprečili njeno rušenje.

"Rušenje krstionice na vodi, koju je Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve nelegalno sagradila krajem prošle godine na Ostrvu cveća u tivatskom zalivu, počeće 2. aprila", objavio je ranije danas crnogorski sajt CDM.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma ranije je naložilo MCP da ukloni taj objekat, ali pošto to nije učinjeno u datom roku, u skladu sa zakonom, angažovano je "treće lice" da to uradi.

Inspektori Morskog dobra su u decembru prošle godine obavestili ministarstvo da su, obilazeći teren, zatekli ekipe koje grade krstionicu i pontu na Ostrvu cveća.

Sveštenik poziva vernike da se u utorak okupe oko Krstionic

Sveštenik SPC Miajlo Backović danas je povodom najave crnogorskih vlasti da će u utorak da sruše Krstionicu u manastiru Miholjska prevlaka na Ostrvu cveća pozvao vernike da ne osuđuju one koji će doći da sruše hram, već da se u što većem broju okupe kako bi "molitvom zagrlili Krstionicu".

Sekretar za obnovu manastira na Miholjskoj prevlaci, sveštenik Miajlo Backović rekao je da Krstionica, od milošte nazvana "Suza Njegoševa", nije podignuta ni u Porto Montenegru, hotelskom kompleksu ili nekom odmaralištu već '"usred manastira Sv. Arhangela Mihaila gde monasi svakodnevno krštavaju decu u moru".

"Da se ne bi deca krštavala u blatu plaže, hteli smo da to bude dostojanstveno kao u prvim vekovima Hrišćanstva", objasnio je sveštenik, prenosi in4s portal.

Miajlo je pozvao vernike da ne osuđuju „vojnike" koji će u utorak doći da ruše Hram, niti one koji su ih poslali, „jer će njima da Bog sudi".

Tagovi