Svet

0

Brazil umesto ambasade najavio otvaranje poslovne kancelarije u Jerusalimu

Autor: MIM

Izvor: Beta

Brazil umesto ambasade najavio otvaranje poslovne kancelarije u Jerusalimu

Izvor: Foto: Beta / AP

"Brazil je odlučio da otvori kancelariju u Jerusalimu da promoviše trgovinu, investicije, tehnologiju i inovacije kao deo svoje ambasade u Izraelu", navedeno je u saopštenju ministarstva u Braziliji koje su preneli izraelski mediji.

Saopštenje se poklopilo s prvim danom posete Bolsonara Izraelu, samo devet dana uoči parlamentarnih izbora u toj zemlji.

Predsednik Brazila sastao se danas u Jerusalimu sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom. Njih dvojica su potpisali više bilateralnih sporazuma.

Otkako je ambasada SAD premeštena u Jerusalim u maju prošle godine samo je Gvatemala sledila taj potez.

Paragvaj je najpre premestio ambasadu, pa se posle predomislio.

Uprkos Netanjahuovim naporima Evropska unija izgleda ostaje ujedinjena u stavu da status Jerusalima, u čijem istočnom delu Palestinci planiraju da proglase glavni grad svoje buduće države, valja rešiti za pregovaračkim stolom.

Izrael je okupirao istočni Jerusalim u Šestodnevnom ratu 1967. godine, kada je osvojen pojas Gaze i Zapadna obala.

Mađarska je otvorila trgovinsko predstavništvo u Jerusalimu, a Češka kulturni centar. Samo je premijerka Rumunije nedavno obećala preseljenje ambasade.

Bolsonaro je najpre najavio da će preseliti ambasadu svoje zemlje iz Tel Aviva u Jerusalim u novembru prošle godine. To je ponovio u izjavama za izraelske medije.

Netanjahu je u januaru bio na inauguraciji Bolsonara kada je razgovarao između ostalog o prodaji dronova Brazilu.

Izraelski premijer se uveliko nadao da će Bolsonaro preseliti ambasadu, a u zauzvrat se očekivalo da Izrael pomogne Brazilu u jačanju unutrašnje bezbednosti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR