Vesti

0

Građanska Vojvodina: Pretnje Gruhonjiću posledica nekažnjenih napada na novinare

Autor: MIM

Izvor: Beta

Građanska Vojvodina: Pretnje Gruhonjiću posledica nekažnjenih napada na novinare

Izvor: Foto: print screen

"Zbog nesankcionisanja napada na novinare, državni organi snose najveću odgovornost zbog poplave pritisaka i pretnji kojima su konstantno izloženi profesionalni novinari", piše u saopštenju Građanske Vojvodine.

Na blogu Dinka Gruhonjića anonimni komentator uputio je pretnje i napisao: "Srešće te jednom jedan Srbin koji voli svoj narod na ulici. Ono što bude usledilo tada će pisati u novinama" i "Presudiće ti na ulici jedan Srbin koji voli svoj narod".

Ova pretnja prijavljena je policiji i tužilaštvu, ali je Građanska Vojvodina podsetila da do sada, niko nije snosio posledice za pretnje Gruhonjiću, iako ovo nije prvi put da ih je prijavio.

"Imajući u vidu poteze vlasti usmerene na gušenje slobode medija, kao i poruke državnih zvaničnika u kojima se profesionalni novinari označavaju kao izdajnici i strani plaćenici, nije teško zaključiti ko su inspiratori beosmučnih pritisaka na novinarske profesionalce", piše u saopštenju.

Koalicija je pozivala i građane da stanu u zaštitu novinara i izvrše pritisak na državne organe da svoj posao obavljaju u skladu sa zakonima, a ne "po političkim nalozima".

"Odbrana profesionalnih novinara i medijskih sloboda preduslov je za ostvarivanje svih ostalih prava i sloboda koja uživaju građani demokratskih zemalja, a našim su građanima ukinuta", dodaje se u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine Građanska akcija Pančevo, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti iz Subotice.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR