TUNIS – Arapska liga odbacila je danas američko priznanje kontrole Izraela nad Golanskom visoravni i druge politike administracije predsednika SAD Donalda Trampa koje se smatraju pristrasnim prema Izraelu.

Na godišnjem samitu u Tunisu Arapska liga je time pokazala jedinstvo u odnosu na jedno od retkih pitanja koje ujedinjuje taj regionalni blok zemalja.

U završnom saopštenju posle jednodnevnog samita, lideri su potvrdili da Golan, strateška visoravan odakle je Sirija nekada napadala Izrael, jeste “sirijska okupirana teritorija”.

Arapski lideri su takodje ponovili svoju posvećenost rešavanju izraelsko-palestinskog sukoba na osnovu Arapske mirovne inicijative iz 2002. godine kojom se predvidja priznanje i normalizacija odnosa s Izraelom u zamenu za potpuno povlačenje te zemlje s Golanske visoravni, te istočnog Jerusalima i Zapadne obale, teritorija okupiranih u Šestodnevom ratu 1967. godine.

Samit je ove godine održan u vreme nastavka ratova u Siriji i Jemenu, sukoba u Libiji i bojkota Katara od četiri zemlje članice Arapske lige, navodi AP.

Predsednik Alžira Abdelaziz Buteflika i sudanski predsednik Omar al–Šarif nisu došli na samit zbog masovnih demonstracija protiv njihove dugotrajne vlasti, a katarski emir šeik Tamim bin Hamam Al- Tani iznenada je napustio samit pre kraja, preneo je Frans pres.

Sirija, jedna od zemalja osnivača Arapske lige, izbačena je iz te organizacije na samom početku pobune protiv sirijskog predsednika Bašara Asada 2011. godine.

Ono što je ujedinjavalo Arapsku ligu sa 22 zemlje članice u poslednjih 50 godina jeste odbacivanje izraelske okupacije Golana, kao i istočnog Jerusalima i Zapadne obale, teritorija na kojima Palestinci planiraju da osnuju svoju državu, navodi AP.

Medjunarodnia zajednica, uključujući SAD, delila je taj stav dok Tramp nije odustao od višedecenijske američke politike, preseljenjem ambasade svoje zemlje u Jerusalim u maju prošle godine i priznanjem izraelske aneksije Golana iz 1981. godine, početkom ovog meseca.

Očekivalo se da arapski lideri na samitu u Tunisu objave saopštenje u kojem se osudjuju ti potezi, ali ne i da preduzmu dalju akciju. Tako je bilo predvidjeno zbog bliskih veza Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata sa Trampovom vladom, koju smatraju ključnim saveznikom protiv glavnog rivala Irana.

Saudijski kralj Salman rekao je danas na otvaranju samita da Saudijska Arabija “apsolutno odbacuje svaku meru kojom se podriva suverenitet Sirije nad Golanskom visoravni” i da podržava stvaranje države Palestine s istočnom Jerusalimom kao glavnim gradom.

Saudijski kralj je takodje ocenio da mešanje Irana treba kriviti za nestabilnost u regionu.

Beta