DOBRICA ERIĆ SAHRANJEN U CVEĆU LIVADA! Pesnik u večnost ispraćen stihovima!
Foto: Kurir, Dragan Kadić

Dostojanstveno

DOBRICA ERIĆ SAHRANJEN U CVEĆU LIVADA! Pesnik u večnost ispraćen stihovima!

Pop kultura -

Omiljenog junaka iz detinjstva mnogih generacija i književnika Dobricu Erića juče su porodica i mnogobrojni prijatelji i poštovaoci ispratili na večni počinak.

Veliki pesnik, koji je preminuo u petak u 83. godini, ležaće ne u Aleji velikana, već u rodnom Donjem Crniću, u srcu Šumadije, Srbije i svih srpskih zemalja i krajeva.

Da uputi poslednje zbogom i izjave saučešća porodici, došli su celo mesto i pesnikov prijatelj Pero Zubac, s kojim je drugovao u poslednjih pola veka i osnivač Adligata Viktor Lazić.

foto: Kurir

U ime Udruženja književnika Srbije, Prosvetno-kulturne zajednice Srbije i Adligata govor je održao književnik Miloš Janković.

On je izrecitovao pesmu koju je na licu mesta smislio:

- Koliko je on veliki, mi mali, nismo znali dok smo ga imali. Sada kada ga večno imamo, konačno znamo šta smo Srbiji dužni da damo.

Miloš Janković
Miloš Jankovićfoto: Kurir

Pesmu posvećenu Eriću pročitao je na sahrani i Blagoje Baković, a obratili su se i predstavnici Društva srpskih domaćina i Udruženja za odbranu ćirilice "Dobrica Erić".

Za više od pola veka pevanja napisao je i objavio stotinak knjiga - poezije, proze, za decu i odrasle. S velikim brojem pesama ušao je u "Antologiju srpske poezije za decu" Dušana Radovića, s kojim je uređivao časopis Poletarac. U srpskoj poeziji za decu ostavio je neizbrisiv trag i originalan opus, između ostalog: "Vašar u Topoli", "Slavuj i sunce" "Ogrlica od grlica", "Leto u Kalipolju", "Frula zlatokrila", "Od ratara do zlatara", "Dobrica čobanska torbica", "Torba sa pet spratova", "Pesme o svicima", "Dolina suncokreta" i druge. Za Miroslava Ilića napisao je hit "Devojka iz grada". Dugo godina bio je domaćin Sabora trubača u Guči.

Hrast o kome je pisao Dobrica
Hrast o kome je pisao Dobricafoto: Kurir

U Adligatu će danas biti otvorena izložba o Dobrici Eriću i postavljena u Muzeju srpske književnosti. U toj ustanovi se nalazi i zbirka koju je pisac počeo da formira još 2012. godine.

Kurir/ Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track