09. april  2019. 09.42  →  17.51 | Izvor: Tanjug

M. Mihajlović: Izlaskom na izbore na Kosovu i Metohiji uspešniji opstanak

BEOGRAD -

Bivši šef Kancelarije za medije Vlade Srbije Milivoje Mihajlović smatra da raspisivanjem izbora u četiri srpske opštine u severnoj Kosovskoj Mitrovici Hašim Tači očekuje da će to izazvati nemire - da krene spirala protesta i nasilja na severu južne srpske pokrajine.

On kaže da se ne zna mišljenje političkog vrha Srbije i da li su iznenađeni odlukom Tačija, jer je izostala reakcija.

Simić: Još jedna provokacija Prištine

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači najavio je da će izbori za gradonačenike četiri opštine severne Mitrovice biti održani 19. maja.

Gradonačelnici severne Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana podneli su ostavke neposredno pošto je prištinska vlada nametnula sto odsto uvećani poreza za proizvode iz Srbije, 21. novembra prošle godine.

"Raspisivanje vanrednih izbora za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova i Metohije još jedna je provokacija Prištine iz koje će, međutim, Srbi, kao i do sada, izaći jači i složniji", izjavio je potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

"Nikada potez iz Prištine nije jednostran, niti ima samo jedan cilj. Hašim Tači je raspisivanjem izbora za gradonačelnika na severu započeo možda proces uznemirenja na KiM", smatra Mihajlović.

Dodaje da Tači ima opravdanje za takav politički potez, jer opštine ne rade od 27. novembra prošle godine kada su predsednici opština podneli ostavku, ali da tači nije povukao taj potez da bi osvežio demokratski proces na KiM, već hoće da prebaci loptu na sever.

"Prva rekcija iz Srbije možda bude savet Srpskoj listi, koja vodi politiku Srba na KiM da li da učestvuju na izborima ili da bojkotuju", rekao je Mihajlović i dodao da i izlazak i neizlazak na izbore imaju svoje dobre i loše strane.

On lično je uvek za to da Srbi izlaze na izbore, jer će biti uspešniji njihov opstanak ukoliko su u institucijama.

"Srbi ne moraju da priznaju Kosovo. Kada bi bojkotovali izbore, verovatno bi ponovo bio upad na sever Kosova. Tači pokušava po svaku cenu da prebaci loptu na sever", pojasnio je Mihajlović i dodao da on tim potezom rešava nekoliko svojih problema a to su "kosovsko proleće" koje mu opozicija najvljuje i skreće pažnju sa taksi.

Đukanović: Izbori na KiM da, ako dođe do "otopljavanja"...

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović smatra da Beograd treba da donese racionalnu odluku o izlasku Srpske liste na izbore u četiri opštine na severu KiM.

"Na prvom mestu treba zaštiti interese Srba na severu KiM, ali i učiniti da se, pre svega kod međunarodne zajednice, bilo kakav potez ne tumači kao odustajanje Beograda od nastavka dijaloga", rekao je Đukanović.

On kaže da bi Srbi trebalo da učestvuju na izborima ukoliko do momenta njihovog održavanja dođe do otopljavanja odnosa i nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

"Sve zavisi od smernica koje će u dijalogu ići između Beograda i Prištine", rekao je Đukanović.

On kaže da ostaje da se nadamo da će u narednih nekoliko dana ili nedelja biti doneta odluka o nastavku dijaloga, što će promeniti atmosferu u odnosima dve strane.

Đukanović kaže da izbori u četiri srpske opštine neće determinisati rešavanje, niti dinamiku nastavka procesa dijaloga, ali da je važno da nema tenzija, ni problema koji bi mogli biti prouzrokovani izborima.

On se nada da će se dijalog do evropskih izbora u maju intenzivirati.

"Nadam se da ćemo do majskih izbora možda i videti neku izvesnost u vezi sa okončanjem samog dijaloga", rekao je Đukanović.

Izbori na KiM - signal za ukidanje taksi ili provokacija?

Odluka Prištine da raspiše vanredne izbore za predsednike četiri opštine na severu Kosova i Metohije može da se tumači kao signal za moguće ukidanje taksi, ali i kao provokacija kojom se dodatno dižu tenzije, kaže analitičar Dušan Janjić i ocenjuje da bi krajni cilj Prištine mogao da bude da se Beograd dovede u situaciju da bude optužen za kršenje Briselskog sporazuma.

Janjić smatra da treba sačekati nekoliko dana da bi se videlo da li je odluka o raspisivanju izbora deo nekog "novog paketa", budući da se, kako kaže, od uvođenja taksi pokazalo da posle jednog povučenog poteza Prištine sledi - čitava serija.

Prema njegovim rečima, Beograd može da pozove Srbe da izađu na te izbore, ali to bi značilo da stvoreni uslovi i da se može očekivati ukidanje taksi, zbog čijeg uvođenja su gradonačelnici četiri srpske opštine podneli ostavke.

''Sačekajmo da vidimo. Možda Priština ukine takse što bi bila 'win win' situacija za sve, i za Prištinu, i za Beograd i Srbe na KiM i za međunarodnu zajednicu'', kaže Janjić za Tanjug i ističe da bi se tako otvorio proces obnove dijaloga Beograda i Prištine.

S druge strane, ukazuje Janjić, postoji mogućnost da je reč o provokaciji Prištine, potezu kojim nastoji da manifestuje snage i podiže tenzije.

''Najgore bi bilo, a možda se to i želi, da Beograd dođe u situaciju da pozove Srbe na bojkot izbora i onda bude optužen da je jedini kršio Briselski sporazum koji predviđa da Srbi učestvuju na izborima na KiM'', navodi Janjić.

Kako kaže, Priština ima pravo da raspiše ove izbore budući da su predsednici opština podneli ostavke krajem novembra prošle godine, te postoje samo dve opcije - da novi budu izabrani na novim izborima ili da se 23. maja uvede prinudna uprava.

Janjić primećuje da postoji određeni pritisak da se održe ti izbori i podseća da je nedavno američki ambasador u Prištini zatražio od Tačija da formira Centralna izborna komisija.

''Postavlja se pitanje da li će izbori za gradonačelnike četiri opštine biti jedini. Moguće je da se spremaju parlamentarni izbori na KiM ili je namera Prištine da se izbegne prinudna uprava'', smatra Janjić.

Prema njegovoj oceni, dijalog Beograda i Prištine neće biti nastavljen, pre jeseni jer postoji mogućnost da se izbori za gradonačelnike na severu KiM, kao i eventualni parlamentarni izbori na KiM, ali i izbori u Srbiji, dešavaju u isto vreme kada i izbori za evropski parlament.

''To je nova situacija u kojoj, bez održavanja kontakata preko Federike Mogerini ili nekog drugog, ulazimo u nepredvidljivu situaciju za koju je teško reći u šta može da se izrodi'', zaključuje Janjić.

Srodne vesti

Broj komentara: 1

Miodrag iz Peći   09. 04. 2019. | 10:37
Svakako iza i na izbore, uredno prijaviti Srpsku Listu i njene kandidate i uzeti pare za pred izbornu kampanju od albanskih vlasti R. Kosovo. Izaći još masovnije i tako pokazati da će svaki naredni izbori jačati Srpsku Listu što je i pokazala na prošlim palamentarnim i lokalnim izborima jer je na lokalnim izborima izašlo za oko 10% glasača, nego na parlamentarnim.
Takođe bi to bio i lakmus papir da samozvani lideri poput Jakšića i ostalih iz ekspoziture Đilas, Obradovića, Jeremić i Ljotićevskih jurišnika na srpskom Severnom KiM neće proći jer na KiM je prosto nemoguće da se albanskim glasovima izaberu neki Komšić.
To bi bila još jedna pobeda Srpske Liste i potvrdila ona četri S (ocila koji iskre slobodu) da samo sloga Srbina spašava i noćnu moru svih hejtera kojima se na samu pomisao o srpskoj slozi diže kosa na glavi.