');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

Simić: Odluka o izborima na KiM nakon konsultacija sa Vučićem

Srpska lista će sutra, nakon konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, odlučiti da li će učestvovati na izborima za četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i Metohije, kaže potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Igor Simić, Srpska lista Foto: privatna arhiva / Facebook
Igor Simić, Srpska lista

On je naveo da je Srpska lista odluku na učešću na izborima na Kosovu i Metohiji uvek donosila posle konsultacija sa Vladom i predsednikom Srbije.

- I ovog puta ćemo imati konsultacije sa predsednikom Vučićem i doneti odluku koja će, pre svega, biti u interesu srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji - rekao je Simić za RTS.

On je naveo da Srpska lista ima više od 90 odsto podrške srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i, kako je rekao, samim tim i veliku odgovornost prilikom donošenja odluka.

Simić je ocenio i da je raspisivanje izbora provokacija Prištine, dodavši da posle svega što se dogodilo u poslednjih godinu dana Srbe na Kosovu i Metohiji malo šta može da iznenadi.

Kosovski predsednik Hašim Tači juče je raspisao vanredne izbore za četiri opštine na severu Kosovoa (Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan).

Predsednici tih opština iz redova Srpske liste u novembru prošle godine podneli su ostavke nakon što je Priština uvela taksu od 100 odsto na srpske proizvode.

Pretnje smrću

Simić je rekao i da je ovo još jedna od stvari u nizu koja je uznemirila Srbe na KiM, podsećajući na incidente poput obijanja crkve u Suvom Dolu i kuće povratnika u Brestoviku. To je, međutim, isprovociralo pojedince da, između ostalog, otvoreno zaprete "metkom u čelo".

Foto: screenshot

U Srpskoj listi navode da bez obzira na pritiske i pretnje, njeni predstavnici "nastavljaju uvek i na svakom mestu borbu za srpski narod", istakavši da od nadležnih organa "očekuju da one koji upućuju ovakve pretnje budu procesuirani, jer se nasilje ne sme tolerisati".