TAČIJEVE SKRIVENE NAMERE: Raspisivanjem izbora hoće da izazove nemire, da pokrene spiralu protesta i nasilja
Foto: AP

srbi uznemireni zbog vanrednih izbora

TAČIJEVE SKRIVENE NAMERE: Raspisivanjem izbora hoće da izazove nemire, da pokrene spiralu protesta i nasilja

Politika -

BEOGRAD - Raspisivanjem izbora u četiri srpske opštine u severnoj Kosovskoj Mitrovici Hašim Tači očekuje da će to izazvati nemire - da krene spirala protesta i nasilja na severu južne srpske pokrajine.

"Nikada potez iz Prištine nije jednostran, niti ima samo jedan cilj. Hašim Tači je raspisivanjem izbora za gradonačelnika na severu započeo možda proces uznemirenja na KiM", smatra Milivoje Mihajlović.

Dodaje da Tači ima opravdanje za takav politički potez, jer opštine ne rade od 27. novembra prošle godine kada su predsednici opština podneli ostavku, ali da Tači nije povukao taj potez da bi osvežio demokratski proces na KiM, već hoće da prebaci loptu na sever.

"Prva rekcija iz Srbije možda bude savet Srpskoj listi, koja vodi politiku Srba na KiM da li da učestvuju na izborima ili da bojkotuju", rekao je Mihajlović i dodao da i izlazak i neizlazak na izbore imaju svoje dobre i loše strane.

On lično je uvek za to da Srbi izlaze na izbore, jer će biti uspešniji njihov opstanak ukoliko su u institucijama.

"Srbi ne moraju da priznaju Kosovo. Kada bi bojkotovali izbore, verovatno bi ponovo bio upad na sever Kosova. Tači pokušava po svaku cenu da prebaci loptu na sever", pojasnio je Mihajlović i dodao da on tim potezom rešava nekokliko svojih problema a to su "kosovsko proleće" koje mu opozicija najvljuje i skreće pažnju sa taksi.

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači najavio je danas da će izbori za gradonačenike četiri opštine severne Mitrovice biti održani 19. maja.

Gradonačelnici severne Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana podneli su ostavke neposredno pošto je prištinska vlada nametnula sto odsto uvećani poreza za proizvode iz Srbije, 21. novembra prošle godine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track