Vesti

0

OEBS nije dobio zahtev za podršku izborima za gradonačelnike na severu Kosova

Autor: VV

Izvor: Beta

OEBS nije dobio zahtev za podršku izborima za gradonačelnike na severu Kosova

"Misija nije dobila nikakav zahtev za pomoć ili podršku na izborima", saopšteno je iz misije OEBS-a na Kosovu, prenosi "Kallxo".

Predsednik Kosova Hašim Tači juče je raspisao izbore za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvačan, nakon što su oni podneli ostavke na te funkcije novembra prošle godine.

Iz kabineta predsednika Kosova je saopšteno da je odluka doneta na osnovu ustavnih i zakonskih ovlašćenja predsednika, pisma Ministarstva administracije lokalne samouprave i u konsultacijama sa političkim strankama i Centralnom izbornom komisijom.

Izbori su raspisani za 19. maj.

Centralna izborna komisija Kosova juče je donela odluku o početku priprema izbora u tim opštinama i odlučila da odredi rokove za izborne aktivnosti.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je pozvao političke subjekte da učestvuju na izborima i da iskoriste ustavno pravo "da predstave interese građana".

"Takođe pozivam građane ovih opština da izađu na izbore i da glasaju za najbolje kandidate, koji će raditi za dobrobit građana ovih opština. Takođe pozivan na slobodne i demokratske izbore zasnovane na Ustavu i našim zakonima i najvišim međunarodnim demokratskih standardima", napisao je Haradinaj na fejsbuku.

Četvorica gradonačelnika opština na severu Kosova su podneli ostavke u trenutku kada je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju takse za proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Tadašnji gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić je tada prilikom podnošenja ostavki rekao da je to uradio zbog "uvođenja anticivilizacijskih taksi".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR