Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.05.2019.
18:58
Vestionline, sputniknews.com A

Turska: Potpisan protokol o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potpisali su u Ankari dva dokumenta: revidirani Ugovor o trgovinskoj saradnji BiH i Turske i Memorandum o razumevanju u vezi sa izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo, kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dela puta koji prolazi kroz BiH.

V. Sekulić
Milorad Dodik(Foto: Arhiva)

Nakon potpisivanja ovih dokumenata održana je konferencija za medije, javila je Anadolija.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je Erdoganu na čvrstom stavu i zalaganju da se u BiH što pre formira vlast. Rekao je da razume predsednika Turske koji podržava ulazak BiH u NATO, jer je Turska članica tog saveza.

- Želim da izrazim zadovoljstvo jer je predsednik Turske bio spreman da sasluša i ceni naše razlike u pogledu pristupa o NATO-u koji mi imamo u BiH - istakao je Dodik.

Ponovio je da je neophodno što pre formirati vlast na državnom nivou, kako bi ova zemlja nastavila normalno da funkcioniše.

- U BiH postoji saradnja kroz Partnerstvo za mir, koje smo spremni da obnovimo, a dileme i razlike koje imamo već su poznate - rekao je Dodik.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kazao je da Turska snažno podržava evroatlantske integracije BiH, a posebno njeno učlanjenje u NATO.

Kazao je i da je potrebno što pre formirati vlast.

- Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da u Ankari ugostim članove Predsedništva BiH. Želimo da se što pre formira vlast u BiH bez međusobnih optužbi i nadam se da će se lideri što pre fokusirati na proces reformi, integracije BiH u evroatlantske institucije i učlanjenje u NATO, za šta Turska pruža veliku podršku - izjavio je Erdogan.

Lider Turske je kazao da BiH predstavlja pravi mozaik Balkana, zbog čega su mir i stabilnost u BiH od velike važnosti za mir u celoj Evropi, a ne samo na Balkanu.

Erdogan je rekao da je danas potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini, što će doprineti trgovinskoj razmeni od milijardu evra.

- Auto-put Sarajevo-Beograd će doprineti razvoju cele BiH. Zato smo danas potpisali i Memorandum o razumevanju. Razgovarali smo i o oblastima energetike, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Nastavljamo da podstičemo privatne kompanije da posluju u BiH i ulažu u nju. Radimo na jačanju veza na polju kulture i ljudskih odnosa - izjavio je on.

Predsednik Turske je kazao da je sa članovima Predsedništva BiH razgovarao i o regionalnim i međunarodnim temama, a posebno o razvoju regionalne saradnje na Balkanu.

- Što se tiče trilateralnih odnosa BiH, Turske i Srbije, istakli smo da želimo da ostvarimo i te sastanke što pre - rekao je Erdogan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online