Brnabić na sastanku EBRD-a u Sarajevu: Da privreda pokaže put

E. R.

08. 05. 2019. u 20:37

Srpska premijerka na sastanku guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj. Brnabićeva: Političari Zapadnog Balkana da prate poslovne ljude

Брнабић на састанку ЕБРД-а у Сарајеву: Да привреда покаже пут

Foto Tanjug

AKO želimo da se Zapadni Balkan ekonomski razvija potrebno je da političari slede poslovne ljude. Jer, kada politika postane teška i kada ima manje prostora za politički dijalog, onda je pametna stvar da umesto politike govori ekonomija.

Ovo je u sredu u Sarajevu izjavila premijerka Srbije Ana Brnabić na Godišnjem sastanku guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

- Važno je da u vremenima koja su kao sada politički kompleksna u regionu, privredne komore rade na povezivanju ekonomija i pokažu put politikama. Zato je važno da Komorski investicioni forum, odnosno privredna komora celog regiona, nastavi svoje aktivnosti - rekla je Brnabićeva.

Na panelu na kojem su prisustvovali i ostali lideri Zapadnog Balkana - predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, premijer Albanije Edi Rama, predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, srpska premijerka je istakla i da je politički dijalog između država u regionu ključna stvar da Zapadni Balkan ispuni pun ekonomski potencijal.

Druga stvar koja je bitna za razvoj regiona, kako je navela premijerka Brnabić, jeste infrastrukturna povezanost regiona, a jedan od tih projekata je izgradnja auto-puta od Beograda do Sarajeva čija izgradnja počinje u junu ove godine.

- Za jačanje i razvoj regiona potrebno je zajedničko energetsko tržište, ulaganje u obnovljive izvore energije, zatim ulaganje u mala i srednja preduzeća - podvukla je Brnabićeva. - Srbija planira više od 70 odsto sredstava od EBRD-a da uloži u privatni sektor.

TAKSE SU CRVENA LINIJA

PREMIJERKA Ana Brnabić i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer razgovarali su u sredu u Sarajevu o situaciji na KiM. Premijerka je zahvalila Palmeru na tome što su, kako kaže, SAD potpuno nedvosmisleno i direktno osudile uvođenje taksa.

- Predsednik Vučić je bio potpuno jasan u vezi sa tim, i u Berlinu smo bili potpuno jasni o tome. Srbija je do sada pokazala konstruktivnost i racionalnost, ali ovo je crvena linija koju ne možemo da pređemo - naglasila je Brnabićeva.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije